latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 04/11/2016 | 17:44

Реформа јавне управе у БиХ (ВИДЕО/ФОНО)

Реформа јавне управе један је од задатака утврђених Реформском агендом Европске Уније за Босну и Херцеговину.Функционална управа је међу главним изазовима придружења Европској Унији јер директно утиче на способност власти да буде у служби грађана и пружања јавне услуге. Истраживали смо како ће власти рационализовати и учинити јавну управу функционалнијом у наредном периоду према препорукама Европске уније?

Новом стратегијом обухваћене су реформе у области: израде и координације јавних политика, државне службе,пружања услуга и финансијског управљања у јавном сектору и у области одговорности и управљања људским ресурсима.

“Отпуштања као отпуштања сама по себи нису рјешење ако оптимализацију и рационализацију државних службеника не прати процес економског јачања”, изјавио је за РТРС Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини. У том случају би социјални потреси, као што су, можда и смањење државних службеника, били  мање проблематични,рекао је Ћузулан.

За израду мјера за провођење реформе биће кориштене анализе функционисања јавне администрације израђене на основу СИГМА извјештаја о мјерењу почетног стања у БиХ и земљама Западног Балкана.Административна структура способна за усвајање и примјену европских прописа, један је од најважнијих предуслова за будуће чланство у Европској унији.

“Јавна управа мора функционисати на принципима стручности,одговорности, политичке неутралности, ефикасности и учинковитости, да би земља могла да преузме обавезе чланства у ЕУ”, изјавила је за РТРС Јамила Миловић Халиловић портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Реформа јавне управе је пресудна за европске интеграције и процес економског развоја,а циљ бољег управљања је кључан не само за приступање ЕУ, већ и за пружање подршке економским токовима и стварању могућности за запошљавање”, изјавила је портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

У Републици Српској много је урађено на јачању ефикасности јавне управе, а сада ће активности бити усмјерене на јавни сектор.У оквиру нове стратегије реформе која ће бити провођена на свим нивоима власти у БиХ, најављен је рад на квалитетнијем управљању људским ресурсима и ефикаснијем раду.

“Република Српска је још 2008. године почела да примјењује захтјеве Европске уније у погледу реформе јавне управе и нормирала их законима што је донијело резултате”, изјавила је за РТРС Лејла Решић, министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске.У наредном периоду ће бити настављене активности на јачању транспарентности и ефикасности јавне управе, а биће проширене и на јавни сектор,изјавила је министарка Лејла Решић.

Процеси иницирани Реформском агендом Европске Уније за БиХ, већ су се захуктали и у наредном периоду очекују се конкретне активности о свим питањима.Сви нивои власти требало би да схвате да треба да учествују у процесу што је у интересу свих, јер без реформе јавне управе и владавине права нема економског напретка земље.

ТВ репортажа

Радио репортажа