latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 11/11/2016 | 16:50

Климатске промјене и обавезе БиХ из Париског споразума (ВИДЕО/ФОНО)

БиХ је потписница Париског споразума о заштити климе, првог универзалног и правно обавезујућег глобалног договора о клими. Око 30 одсто европске правне тековине, важне за приступање нових чланица Европској унији, односи се на околину. Посебан значај у овим документима се придаје климатским промјенама. Европска унија од бх.власти очекује ратификацију, али и спровођење овог споразума.

Босна и Херцеговина обавезала се примарно да до 2030. године  смањи емисије угљен диоксида за 40 одсто. С обзиром да тежи ка чланству у Европској унији мораће скоро потпуно да до 2050 године пређе на обновљиве изворе енергије.“Оно што је евидентно и научно доказано јесте да је за савремене климатске промјене искључиви кривац човјек односно прекомјерне емисије угљен диоксида и осталих гасова“, рекао је за РТРС Горан Трбић, професор Природно-математичког факултета у Бањалуци.

Ратификација Париског споразума је важан корак, али би промјена и прилагођавање закона, планови за заштиту климе били видљив помак и омогућили финансирање. За кориштење средстава фондова за животну околину и климатске промјене, посебно новца предприступних ИПА фондова, неопходно је усвојити Стратегију апроксимације у области околине и акционе планове на свим нивоима власти.

“Та сва четири документа представљају један документ, заједнички документ који мора да буде усвојен , то значи сва четири документа морају да буду усвојена да бисмо сматрали да имамо Стратегију апроксимације и у том случају би БиХ могла да уђе у програмирање слиједеће године за међународне фондове.”, изјавила је за РТРС Свјетлана Радусин, помоћница министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

"Министарство спољне трговине и економских односа настоји да координира рад ентитетских министарстава задужених за животну средину како би дошло до усклађивања тог документа и како би био усвојен у Савјету министара", изјавила је за РТРС Бранкица Пандуревић из министарства спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине.

Будући да Стратегија још није усвојена пропуштена је могућност финансирања пројеката од 2014. до 2017. БиХ континуирано ради на повећању нивоа транспонованости правног насљеђа Европске уније у домаће законодавство, иако провођење европских директива није потпуно у одређеним сегментима. Улагања у обновљиве изворе и енергетску ефикасност недовољна су према европској енергетској Мапи пута за Југоисточну Европу.

“Центар за животну средину већ неколико година проводи кампање и активности у вези са промоцијом обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности као правих одговора на изазове за развијање енергетског система,заштите животне околине и спречавање најгорих климатских промјена“, изјавио је за РТРС  Игор Калаба, из Центра за животну средину Бањалука,партнерске организације Фондације Мрежа за промјене југоисточне Европе (SEE Change Net). „Центар води и кампању против нових термоелектрана на угаљ током које смо у више наврата доказали да су термоелектране на угаљ штетне не само за климу, већ и за здравље људи, али и за економију и дугорочну енергетску слику“, рекао је Игор Калаба.

Мапа пута показује кораке који воде ка чистијој и ефикаснијој енергетској будућности.Транзицију би,уз одговарајуће политике, едукацију становништва требало да прати инвестирање у енергетску ефикасност јер би ово улагање омогућило веће запошљавање. 

ТВ репортажа

Радио репортажа