latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 18/11/2016 | 18:46

Економије покрећу развој региона (ВИДЕО/ФОНО)

Земље у процесу придружења Европској унији требало би да унаприједе међусобну сарадњу и побољшају услове живота грађана, али и да ријеше питања наслијеђена из прошлости. Истраживали смо како сарађују земље региона и како се спроводе иницијативе и инвестициони пројекти представљени у оквиру Берлинског процеса и Париске Агенде повезивања, договорене на јулском самиту лидера земаља Југоисточне Европе.

Развој трансевропске транспортне мреже економски, друштвено и територијално повезује регион, ствара економски раст и радна мјеста. Градња ауто-путева, жељезница и енергетске мреже у великој мјери зависи од политичке спремности. Од 12 великих инфраструктурних пројеката само су ауто-пут Ниш - Приштина и жељезница Београд -Бар спремни за почетак радова.

”Министарства саобраћаја и инфраструктуре у земљама региона би требали да ураде све што могу да се у складу са расположивим средствима припреме да радови почну“, изјавио је за РТРС Горан Свилановић, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу. „У ситуацији у којој се сви данас налазимо и у којој се налази Европска унија  мислим да је најважније да људи виде машине на путевима, да се ради“, каже Свилановић.

Сарадња пословне заједнице у земљама региона неколико је корака испред нивоа сарадње влада региона.Кохезиони фактор су привредне коморе које су у оквиру Берлинског процеса покренуле коморски инвестициони форум, као и регионални сусрети привредника.

“Ово је добра прилика да се размијене искуства и да се људи упознају и остваре непосредан контакт и комуникацију те да се припремају за заједнички наступ према пројектима које финансира Европска унија,пројектима прекограничне сарадње и другим пројектима“, изјавио је за РТРС Маринко Ђукић, директор Развојне агенције за мала и средња предузећа Републике Српске која је са Развојном агенцијом Србије недавно организовала  пословне сусрете у Новом Саду.

Привредници заједнички раде на побољшању конкурентности,пословне климе и провођењу реформи које би омогућиле економски раст и смањење незапослености полазећи од интереса грађана да боље живе, запошљавају се и школују. У Европској унији се већина нових радних мјеста отвара и у малим и средњим предузећима која и код нас чине окосницу економије.Али, пореске и административне процедуре отежавају њихово пословање.

“Мала и средња предузећа у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство имају значајну улогу као носиоци транзиције и неко ко треба да допринесе бољој конкурентности,а самим тим и укључености једног дана у јединствено тржиште Европске уније“, оцијенила је у изјави за РТРС Ранка Миљеновић из Центра за европске политике у Србији и истакла да ће МСП  морати да се прилагоде тим прописима.

Запошљавање је најважнији елемент с обзиром да су највећи проблеми региона незапосленост, лоша економска ситуација и корупција према резултатима истраживања Савјета за регионалну сарадњу у 2016. години међу грађанима и пословном заједницом у седам земаља региона Југоисточне Европе.

ТВ репортажа

Радио репортажа