latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/11/2016 | 14:39

Естонија дигитално друштво (ВИДЕО/ФОНО)

Естонија је постала футуристичка дигитална држава за мање од десетљећа и по од чланства у Европској унији.Комуникацију с државом и пословање могуће је обавити потпуно путем Интернета.Бесплатно се може приступити мрежи на сваком мјесту:парковима, трговима, ресторанима, аеродромима, лукама, чак и у шумама. Готово 90 одсто домаћинстава има рачунар, док 88 одсто редовно користи Интернет. Естонија је прва у ЕУ по критерију дигиталне економије и друштва.

Информатизација услуга које пружа држава почела је крајем деведесетих и имала је значајну улогу у комуникацији са грађанима о интеграцији земље у Европску унију. Естонија је једина на свијету потпуно дигитализовала државну управу.Број услуга се повећавао, а међу садашњих чак 500 стотина су е- школство, e-здравство, e-полиција,e-порези и електронско гласање.

"Ако је потребно могу сазвати сједницу парламента било гдје, сједнице припремамо без папира",каже за РТРС Еики Нестор, предсједник Парламента Естоније. Нестор објашњава да посланици једино морају бити физички у сали када гласају јер то не могу учинити изван Парламента.Више од трећине бирача у Естонији гласа путем Интернета.
Кључни документ је идентификациона картица са дигиталним потписом и функцијом својеручног потписа и замјењују сва остала документа. Истраживање Естонаца показало је да ова картица уштеди једну радну седмицу сваком запосленом годишње.
"Естонци су увијек били добри у математици и кибернетици и када смо стекли независност наш циљ је био да уводимо иновације и да изградимо савремену државу“, изјавила је за РТРС др. Лииа Хани, експерт за е- управу е-академије Естоније.Говорећи о почецима дигитализације, Хани истиче да је у Естонији било много политичара који су гледали напријед и имали идеје за развој информационог друштва.
Путем Интернета обавља се 99 одсто банкарских трансакција, отварање фирме траје неколико минута. Ово је својеврсна информатичка двосмјерна улица.Базе података су обједињене, отворене и доступне на увид било ком грађанину,а у исто вријеме, сваки корисник може знати о чему, када и зашто је неко тражио његове податке.
“Можемо рећи да је естонски систем сигуран и да је наша база података о грађанима заштићена.С обзиром да технологија брзо напредује наш изазов је да у будућности водимо рачуна о сигурности,ефикасности,али и новим услугама којима ћемо олакшати живот грађанима уз минимализацију трошкова.", изјавио је за РТРС Индрек Оник, менаџер у иновационом центру „Е- Естонија“.
Дигиталним иновацијама Естонци отварају врата за он -лине пословање у ЕУ.
Међу осталим дигитализовани су државни архив, музејска грађа, црквене евиденције, културно насљеђе.
И школски систем иде у корак са развојем савремених технологија земље у којој је настао Скајп.
"Систем образовања се константно мијењао протеклих 25 година.Мислим да сада имамо добар систем.Издвојио бих и сарадњу са водећим свјетским универзитетима и нашу отвореност за стране студенте.Мислим да таква врста наставе може бити поучна за све.",каже за РТРС
Јури Пинел, професор Универзитета у Талину.
Образовна политика полази од идеје да информатичко образовање почиње у предшколском периоду,а програмирање је саставни дио наставе првих разреда основне школе.

 "Све материјале имамо на сајту што је веома добро.Можда понекад недостаје комуникације између нас и професора.“, каже за РТРС Мирјам Корстен,студенткиња Универзитета у Талину.
“Ми свакако морамо учити, а наши предавачи су различити неки потпуно преферирају е- учење.“, каже за РТРС Оливер Хаинсалу, студент Универзитета у Талин

Иако без озбиљније демократске традиције на путу од некадашње совјетске чланице,преко независности 1991. године  до пријема у Европску унију,НАТО и еврозону ова најсјевернија балтичка земља је схватила да су владавина права и нови устави кључни за реформе у економији, те спремност и истрајност за промјене у читавом друштву. 

ТВ репортажа
Радио репортажа