latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 02/12/2016 | 12:37

Како одговорити на ЕУ Упитник? (ВИДЕО/FONO)

Европска комисија ускоро би властима БиХ требало да достави Упитник. Очекује се око 3.000 питања у готово свим областима.Одговори на питања послужиће Комисији да процијени у којој мјери је БиХ спремна да испуни критеријуме за чланство, и да на основу тих Одговора и других процјена формира Мишљење, тј. "Avis" о захтјеву за чланство.

Европска комисија помоћу Упитника процјењује спремност БиХ за приступање.Документом се анализира правни и уставни оквир,спровођење закона те ниво усклађености са европским законима, нормама и прописима познатим као правна тековина ЕУ или acquis у свакој од 33 области, као што су конкуренција, јавне набавке,саобраћај,енергија,опорезивање,пољопривреда,образовање, култура и друге области.

Босна и Херцеговина спремно дочекује Упитник Европске комисије. Дирекција за европске интеграције Босне и Херцеговине урадила је методолошке припреме како би, уз институције у БиХ које ће одговарати на Упитник, што спремније дочекали тај задатак“, изјавила је за РТРС Марина Каваз Сиручић, портпаролка Дирекције за европске интеграције БиХ. „Ради се о задатку великог обима, са пуно учесника,а мало времена“, нагласила је Каваз Сиручић.
Одговоре на Упитник припремаће све уставно надлежне институције од нивоа БиХ,ентитета и кантона у оквиру радних група, према материји коју питање третира. Подршка ће бити информатички систем тј. платформа прилагођена уставним надлежностима, што ће свим учесницима омогућити увид. На тај начин показаће се и функционалност механизма координације.

“То би требало дати одређену  врсту смјернице за изглед коначног текста сваког одговора“, изјавила је за РТРС Лејла Рамић Месиховић, директорка Вањскополитичке иницијативе БиХ.„Сваки одговор ће бити усаглашен гдје је више актера,учесника који дијеле одређену надлежност на начин да су сви актери подједнако укључени“, прецизирала је Рамић Месиховић.

У процесу интеграције сви дијелови друштва имају улогу од власти, предузетника, академске заједнице, медија. Када ће грађани осјетити позитивне ефекте промјена зависиће прије свега од динамике рада институција.

„Прописи Европске уније гарантују одређену сигурност у области хране и другим областима што значи већи квалитет живота.“, изјавио је за РТРС Слободан Зечевић, научни савјетник Института за европске студије Србије. „У том смислу процес европске интеграције је процес који вас тјера на напредак у смислу бољег законодавства, веће заштите грађана, сигурнијег простора за инвестиције и евентуално више радних мјеста“; оцијенио је Зечевић. Босна и Херцеговина  је посљедња земља региона која добија упитник Европске комисије. Хрватска и Македонија имале су по 4.000, а Србија и Црна Гора одговориле су свака на 2.000 питања. Очекује се да ће БиХ имати шест мјесеци за одговоре. Према регионалним искуствима, након анализе одговора слиједи још неколико стотина додатних, такозваних питања за појашњење. 

ТВ репортажа

Радио репортажа