latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 16/12/2016 | 14:35

БиХ: Примјенити ЕУ директиве о сигурности хране (ВИДЕО/ФОНО)

Сигурност хране директно се односи на животна питања грађана,а ова област је једна од важних у даљем придружењу Европској унији. Босна и Херцеговина треба уредити законодавство у подручју сигурности хране, фитосанитарне и ветеринарске политике.

Храну на нашем тржишту котролишу институције на различитим нивоима власти према уставној структури.У том сложеном ланцу контроле новим законима треба јасно одредити улогу свих учесника, прије свега, због безбједности потрошача."Агенција за сигурност хране Босне и Херцеговине има врло развијену сарадњу, има и системски развијену сарадњу са надлежним органима на нивоу ентитета",изјавио је за РТРС Џемил Хајрић, директор Агенције за сигурност хране Босне и Херцеговине."Чинимо све да на ово тржиште и до наших потрошача дође храна која је здравствено исправна",прецизирао је Хајрић.

Према подацима Агенције за сигурност хране БиХ у протеклих седам година Савјет министара је усвојио око 150 подзаконских аката од којих је око 70 одсто усклађено са европским.Стручњаци истичу потребу доношења нових закона, али и значај правне хармонизације посебно након достављања европског Упитника.

"Тренутно имамо у нацрту Закон о ветеринарству који би требало да буде додатно дорађен у смислу заштите здравља животиња као и питања контролних тијела", изјавио је за РТРС Др. Славен Грбић, директор европских ветеринара за јавно здравље Федерације ветеринара Европе.

Др. Грбић појашњава да се ради о ветеринарским организацијама које треба да уведу стандард 17020.Уведени стандард би омогућио независним контролним тијелима да раде у систему ветеринарске службе у Републици Српској и Босни и Херцеговини на начин како се ради у Европској унији.

Према препорукама Европске комисије из Извјештаја о напретку 2016.године инспекцијске службе треба ојачати институционално и административно да би систем контроле увоза и унутрашње тржишне контроле у потпуности био спроведен у складу с европским прописима.
Званичне системе Босне и Херцеговине за контролу хране и хране за животиње треба у потпуности ускладити са правним насљеђем Европске уније и уредно проводити.Такође, потребно је додатно побољшати размјену информација и координацију унутар ланца контроле с циљем повећања ефикасности, изјавила је за РТРС Јамила Миловић Халиловић, портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини."На тај начин Босна и Херцеговина би могла  испунити захтјеве и стандарде Европске уније за извоз остале робе животињског поријекла на европско тржиште", истакла је Миловић Халиловић.

Босна и Херцеговина на тржиште ЕУ извози производе рибарства од 2008.године, меда од 2012. године и производе млијека од 2015. године. Ради на испуњавању услова за извоз конзумних јаја, меса перади и производа меса перади на европско тржиште. 

ТВ репортажа

Радио репортажа