latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 13/01/2017 | 15:28

Прекогранична сарадња ИПА програм ЕУ (ВИДЕО/ФОНО)

Предприступни фондови Европске уније су доступни земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима.У оквиру прекограничне сарадње између Босне и Херцеговине и Хрватске кроз ИПА Прекогранични програм до сада је остварено неколико значајних пројеката који су донијели корист локалним заједницама.У припреми су и нови пројекти у актуелном буџетском периоду ЕУ од 2014. до 2020. године.

ИПА програмом Европске уније финансирана су 44 пројекта у оквиру прекограничне сарадње Хрватске и Босне и Херцеговине од 2007 до 2013. године.Средства су омогућила нова радна мјеста и економски раст развојем предузетништва, заштите животне околине,социјалног укључивања,туризма и других области.

"Програмска алокација ИПА ЕУ средства која су стављена на располагање објема државама  била је 14 милиона евра.", изјавила је за РТРС Данијела Гјурас, водитељка Службе за међународну правну сарадњу у Министарству регионалног развоја и европских фондова Хрватске.
"Податак да је до данас искориштено око 90 одсто средстава наведене алокације говори да су државе успјешно сарађивале свих ових година.",нагласила је Данијела Гјурас.

Нове могућности и више средстава отвара трилатерални Програм прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора у буџетском периоду ЕУ од 2014 до 2020 године. Програм је настао спајањем билатералних програма из претходног периода.

Вриједност овог програма за седмогодишњи период је око 57 милиона евра,изјавила је за РТРС Марина Каваз Сиручић, портпаролка Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.Око 700 партнера из све три земље доставило је 164 пројектне апликације чија евалуација је у току.У овој години очекује се уговарање првих пројеката, изјавила је портпаролка Дирекције за европске интеграције БиХ.

"Општи циљ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-БиХ-Црна Гора  2014-2020. године је јачање социјалног, економског и територијалног развоја у пограничном подручју кроз имплементацију заједничких пројеката и активности", изјавила је за РТРС Јамила Миловић Халиловић, портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Подручје на којем се програм имплементира укључује 12 жупанија у Хрватској,Дистрикт Брчко и 109 општина у Босни и Херцеговини и 10 општина у Црној Гори, прецизирала је Миловић Халиловић. 

Искуства Хрватске ће бити важна БиХ за кориштење европских фондова.Иако свака земља има специфичности у приступу средствима да би били успјешни у кориштењу постоје предуслови које сви морају испунити.

„Држава је та која треба направити добро планирање и видјети шта су могућности финансирања и у складу с тим одредити стратешка улагања и шта њима жели постићи", изјавила је за РТРС Ариана Вела, водећа стручњакиња за ЕУ фондове у Хрватској и директорка хрватског "Училишта ЕУ пројекти".

Ариана Вела је нагласила да  код инфраструктурних пројеката постоји читав низ сегмената од стратешког позиционирања пројекта, израде студијске документације, израда пројектне документације, рјешавања имовинско правних односа до успостављања квалитетних тимова.

"У Хрватској је рјешавање имовинско правних односа представљало и још увијек представља проблем,а вјероватно ће се и државе кандидаткиње сусретати са истим или сличним проблемом", каже Вела.

Уз довољан број стручњака, познавање правила,пројектне идеје неопходна је сарадња свих учесника.На тај начин би остварили висок степен искориштености новца ЕУ и припремили се за наредни период у којем би на располагању било више средстава.

ТВ репортажа

Аудио репортажа