latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/01/2017 | 16:42

Регионална туристичка сарадња (ВИДЕО/ФОНО)

Земље региона најављују већу сарадњу у туризму.Препознајући потенцијал ове области за економски развој ,уз подршку Европске уније, раде на креирању заједничког наступа да би привукли више туриста посебно са удаљених тржишта.

Туризам ствара 15 одсто бруто друштвеног производа у регији.Заједничким туристичким производом и наступом на тржишту,  удио ове  гране економије био би још значајнији.
"Вјерујем да постоји и спремност држава региона да у цијели овај пројекат уђу јер је то на добробит економије тих земаља, а у сваком случају туризам постаје сектор који једини може да повезује и људе и државе.“,изјавио је та РТРС Расим Љајић, министар  трговине,туризма и телекомуникација Владе Србије.
Србија је  у понуди туристичких  дестинација већ наступала  на тржишту САД заједно са Словенијом, а у Истанбулу је отворила представништво с Босном и Херцеговином.
 „Ми смо сви појединачно мали да би били довољно атрактивни, свака земља изоловано, а заједно можемо итекако много тога да понудимо и вјерујем да је то нада ове индустрије за вријеме које долази.Мислим да спремности има.“,изјавио је Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине.
Европска унија ће са 5,5 милиона евра финансирати развој  туризма у региону.Пројекат  би требало да окупи све привреде из региона - министарства, мале привреде, туристичке организације с циљем  дефинисања регионалних туристичких рута, које би биле базиране на заједничком културном насљеђу.
 Од краја ове године  Савјет за регионалну сарадњу започиње са таквим програмом активности који ће се бавити управо регионалном туристичком понудом.Наравно да је нормално да свака земља покушава себи да привуче више туриста и то је у реду.Ми желимо подржати ту утакмицу,али ми мислимо да може да се повећа укупна зарада свих уколико се повежу и понуде три, четири земље заједнички програм за туристе из цијелог свијета.“,изјавио је за РТРС Горан Свилановић, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу.
Заједнички наступ би био усмјерен,прије свега,  на привлачење туриста из Азије, Америке,Канаде, Јапана.Хрватска има највећи удио од туризма уз БДП-у ,више од 27 одсто.Инвестирано је 300 милиона евра, док  годишњи приходи од туризма у Хрватској премашују осам милијарди евра.

„Када говоримо о регији и туризму у регији можемо рећи у ствари да је цијела регија једна дестинација.Ја долазим из Сплита, град који је у посљедњих пет година еволуирао што се тиче туризма и унутар Хрватске смо основали једну групацију луксузних хотела и има нас моментално 16.Наш је циљ и мисија да то направимо на нивоу регије.“,изјавио је за РТРС Ненад Низић,предсједник групације јединствених луксузних хотела Хрватске.
Регија постаје интересантија дестинација туристима  због богате историје,природе, архитектуре,обичаја,гастрономске понуде.
Уз улагање у промотивне активности,транспорт,посебно авионски и жељезнички саобраћај, треба остварити и друге предуслове. Највећи изазов туристичким радницима је промјена имиџа регије на глобалном нивоу.


ТВ репортажа
Радио репортажа