latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 30/01/2017 | 08:33

Преговори Србије и Европске уније (ВИДЕО/ФОНО)

Србија је наставила дијалог с Косовом уз посредовање Европске уније након периода подигнутих тензија због воза из Београда за Приштину.Суштински и видљив напредак у дијалогу и укупном процесу приступања Србије Европској унији могао би доћи тек по завршетку изборног процеса у Србији.

Србија је преговоре са Европском унијом почела прије три године.До сада је отворено шест од укупно 35 преговарачких поглавља.Ток преговора донекле се разликује од претходних случајева због промјена у стратегијама проширења, али и специфичности Србије која истовремено спроводи нормализацију односа с Приштином.

 “Схватамо Европску унију као окружење и простор коме припадамо и да се наметнемо у овој ситуацији, а након тога се надам да ће и преговарачкии процес бити бржи“, изјавила је за РТРС  Тања Мишчевић, шеф преговарачког тима Владе Србије за преговоре са Европском унијом.

Отварање поглавља зависи од држава чланица, рекла је Мишчевић и истакла да ће Србија свој дио посла направити представљањем своје позиције.

Динамика процеса је спора, оцјена је невладиног сектора.Приступни процес се посматра више као технички и административни, него као суштински процес у друштву, економији и политици.

”Сматрам да је највећи дио посла на нама, јер није поента толико у самој преговарачкој динамици када су представници Владе на састанцима са представницима европске администрације, него је суштина читавог процеса у нашој унутрашњој промјени”, изјавила је за РТРС Маја Бобић,генерална секретарка Европског покрета Србије.Бобић је истакла да се Србија прилагођава стандардима у области људских права,екологије,пољопривреде и другим који су највиши и најбољи могући у овом тренутку.

Хрватска и Бугарска дале су званично "зелено свјетло" за отварање Поглавља 26 о образовању и култури. Загреб је добио тражена појашњења од Европске комисије у вези са претходно изнесеним резервама у погледу права хрватске мањине када је ријеч о образовању на матерњем језику у Србији.

”Постоји велика неизвјесност у свим овим земљама јер су оне тренутно заокупљене,прије свега, неким својим унутрашњим бригама, парламентарним и предсједничким изборима као и проблемима економске природе и с те стране треба да видимо у којој мјери су европске интеграције значајно питање за регион у овом тренутку,”изјавио је за РТРС Др. Миша Ћурковић,директор Института за европске студије.

Малтешко предсједавање Европском унијом почетком године потврдило је да за фебруар разматра организацију Међувладине конференције на којој би се отворило  поглавље 26.Нова Међувладина конференција Србије и ЕУ предвиђена је за крај фебруара или почетак марта.Очекује се да би Србија тада могла да отвори више од једног поглавља.Помињу се и поглавља 20. предузетништво и индустријска политика и 29. о царинској унији.

ТВ репортажа

Радио репортажа