latinica  ћирилица

Поштанска марка поводом 50 година Радија Републике Српске

Поштанска марка поводом пола вијека постојања Радија Републике Српске издата је у тиражу од 15 хиљада примјерака, а номинална вриједност је 90 пфенига.

Поводом 50 година Радија Републике Српске у просторијама Радио- телевизије Републике Српске промовисана je поштанска марка, као својеврсан начин обиљежавања пола вијека постојања.

Мотив поштанске марке су детаљи из радијског студија, а аутор је Божидар Дошеновић, дизајнер Пошта Српске.

"Поште Српске издају поштанске марке у част значајних јубилеја, као што је и обиљежавање 50 година Радија Републике Српске, али и значајних културних, спортских и историјских догађаја", истакла је директорка Пошта Српске, Јасминка Кривокућа.

Она је додала да се овом приликом промовише Радио, али и Република Српска, њена историја и значајни догађаји.

"Пригодне марке су мали амбасадори Републике Српске, којима се у свијет шаљу поруке о значајним историјским и друштвеним догађајима", рекла је Кривокућа током промоције.

Директор Радија Републике Српске Драган Пајић истакао је да су сви запослени поносни на пола вијека успјешног рада.

"У протеклих 50 година наш Радио је градило и стварало 250 запослених. Градило га је и друштво, а највише слушаоци, због којих и постојимо", рекао је Пајић.

Он је најавио да ће сутра у Културном центру "Бански двор" бити одржана и свечана академија поводом овог значајног јубилеја.

У изради поштанске марке, дизајнер, Божидар Дошеновић, каже да се, водио идејом да акценат буде на људе који чине Радио, а не на сам радио апарат.

Поштанска марка поводом пола вијека постојања Радија Републике Српске издата је у тиражу од 15 хиљада примјерака, а номинална вриједност је 90 пфенига. Уз поштанску марку приређене су и пригодне коверте које садрже више информација о традицији нашег Радија.

Давне 1967. године, 2. фебруара, Радио Бањалука званично је почео са емитовањем програма, али је с експерименталним програмом почео 25. јануара, исте године.

Одлуком Народне скупштине Републике Српске, крајем 1993. године, Радио Бањалука је интегрисан са Српским радијом Пале у Српску радио-телевизију, данашњи Јавни медијски сервис Радио-телевизију Републике Српске.