latinica  ћирилица
50 ГОДИНА РАДИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Радио талас дуг 50 година
50 ГОДИНА РАДИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
--:--
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
02.02.2017.
59:18
50 ГОДИНА РАДИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
50 година Радија РС - академија

О ЕМИСИЈИ
50 ГОДИНА РАДИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Радио Републике Српске, који баштини традицију некадашњег Радија Бањалука, 2. фебруара обиљежава 50 година рада.

 Програм је, 1967. године почео да емитује као локални медиј, а касније као регионална крајишка радио-станица.

Радио се развијао, служио грађанима Бањалуке, Крајине и Републике Српске остваривши значајна професионална достигнућа, уз велико залагање оних који су били и који су и данас дио Радија Републике Српске.

Крајем 1993. године, Радио Бањалука се интегрише са Српским радиом на Палама и постаје дио јединственог система тадашње Српске Радио-телевизије, а сада Јавног медијског сервиса Радио - телевизије Републике Српске. Данашњи Радио РС, већ седму годину ради у модерним технолошким и логистичким условима. Под заједничким кровом савременог РТВ дома у Бањалуци, располаже капацитетима у којима се могу производити најсложенији програмски садржаји и реализовати најзахтјевнији радијски пројекти.

Радио је градило и стварало 250 запослених и сарадника у ових 50 година, свако у својој области. Градило га је и друштво, односно надлежне институције а највише слушаоци због којих и постоји. Слушаоци су својим интересовањима и кројили програмску шему, која је била одраз времена и слика појединачних и друштвених потреба. Са слушаоцима био је у вријеме највећих искушења у Отаџбинском рату девдесетих година, када је дао допринос стварању Републике Српске, као и у првим годинама рада 1969.године, када је Бањалуку задесио земљотрес. Објављено је тада више од 17 хиљада порука грађана Бањалуке. Извјештавао је  на аутентичан, радијски начин и приликом  елементарних непогода, сњежних падавина и поплава,  које су нас задесиле у протеклих неколико година, чинећи друштву и појединцима највећу могућу корист. Радио је и у временима када су наши спортисти биљежили врхунске резултате као и свих минулих деценија када је свакодневно информисао слушаоце, што је био и остао основни задатак.

Новинарска професионалност и храброст, изузетан квалитет рада спикера - водитеља, стручност у праћењу  и тумачењу  појединих области, искрен контакт са слушаоцима, награде и признања на новинарским такмичењима, разноврсност у коришћењу новинарских форми, сарадња с другим радио станицама у региону и најбоља практична школа за новинаре на нашим  просторима, обиљежја су рада Радија Републике Српске.

Радио Републике Српске данас је савремени електронски медиј који емитује 24 часа квалитетног програма: информативног, документарног, драмског, научног, културног, вјерског, омладинског, дјечијег, забавног, хумористичког, спортског и музичког, настојећи да задовољи укусе и потребе слушалаца различитих интересовања.

Централна информативна емисија Дневник, која се емитује од првог дана, почиње у 16 часова.

Њен слоган заслужен деценијама рада је ”Све у 16” !

 

 

Редакција: Посебне емисије

03/02/2017 | 11:21
Поносни на пола вијека успјешног рада и традицију некадашњег Радија Бањалука пратећи новинарске стандарде.
01/02/2017 | 12:40
Поштанска марка поводом пола вијека постојања Радија Републике Српске издата је у тиражу од 15 хиљада примјерака, а номинална вриједност је 90 пфенига.