latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 07/02/2017 | 08:47

Регионални стамбени програм (ВИДЕО/ФОНО)

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе који има за циљ пружити стална стамбена рјешења за 74.000 људи или 27.000 расељених породица у регији.Од донатоске конференције Регионалног стамбеног програма у Сарајеву прошло је више од четири године. Истраживали смо колико је резултата до сада остварено у оквиру ове иницијативе.

Регионални стамбени програм обезбиједио је стамбено рјешење за више од 1.000 расељених породица у четири земље. 2017. је кључна јер је ове године планирана додјела 4.500 станова.У Босни и Херцеговини ће ове године бити обновљено или изграђено 800 кућа и 170 станова.
На прољеће почиње градња објеката у Бањалуци, Броду, Бијељини, Билећи, Власеници, Градишци, Дервенти, Приједору и Фочи.

“Планирамо започети пројектовање и изградњу око 800 објеката у овој и слиједећој години и у наредне двије године би требало бити све урађено“, изјавио је за РТРС Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица у Влади Републике Српске.Из Pотпројекта БХ3 ради се о 292 стана у девет градова и општина у Републици Српској и још толико кућа, рекао је министар Чордаш.
Током 2017. године у Србији ће бити подијељено преко 1.000 пакета грађевинског материјала и 200 монтажних кућа.Предвиђена је куповина 400 сеоских кућа и изградња још 300 станова међу којима је и изградња стамбеног комплекса у Овчи, у Београду.
“Регионални програм стамбеног збрињавања за Србију би требао обезбиједити стамбена рјешења за близу 16.700 породица, али средства која су обећана износе половину укупно потребних средстава“, изјавила је за РТРС Даниела Поповић Роко, замјеник комесара за избјеглице Србије.

У овој години планирано је рјешавање стамбених рјешења за 5.000 лица за која су средства обезбијеђена, рекла је замјеник комесара за избјеглице Србије и нагласила да би читав процес требао бити завршен до 2021. године.

Радови на градилиштима двије стамбене зграде у Книну,једне у Бенковцу и дома за старија лица у Глини биће завршени до краја ове године као и на 12 стамбених зграда у Конику, у Црној Гори и дому за старија лица у Пљевљима.
Главни донатор програма је Европска унија, а значајна средства обезбиједиле су владе САД-а, Италије, Њемачке, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, као и друге земље донатори.

“Изразито је важно да су рјешења која су додијељена и одржива рјешења јер се не ради само о изградњи кућа, станова и додјели грађевинског материјала и другим моделима стамбеног збрињавања већ  да се помогне људима који су толико дуго година провели у неизвјесности и веома тешким условима да им се омогући да поново обнове своје животе у бољим условима“, изјавио је за РТРС Невен Црвенковић, портпарол регионалне канцеларије УНХЦР-а.
Регионалним стамбеним програмом избјегла и расељена лица рјешавају егзистенцијални проблем становања.Од власти у земљама регије очекује се да омогуће интеграцију ових лица у друштво у којем живе.

ТВ репортажа

Радио репортажа