latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 11/02/2017 | 14:50

Пољопривреда у БиХ (ВИДЕО/ФОНО)

Канцеларија специјалног представника Европске Уније у БиХ покренула је јавни дијалог са пољопривредницима о перспективама развоја и могућностима које нуди процес приступања Европској унији.Истраживали смо које су главне препреке за побољшање ситуације у области пољопривреде и начини за њихово отклањање те како се пољопривредни произвођачи требају припремити за приступање Европској унији?

Пољопривредници извозе у Европску Унију и могли би остварили бољи приступ овом тржишту ако би институције власти уредиле законски оквир,изградили систем и прилагодити га европским стандардима безбједности хране и ветеринарско- фитосанитарним стандардима.
“Наша најважнија порука је да желимо радити заједно са пољопривредницима, да јачамо ову заједницу удружења пољопривредних произвођача у БиХ имајући у виду да су њихове колеге у ЕУ јако добро организоване.Желимо да пољопривредници у овој земљи уживају погодности које доноси присуство на тржишту ЕУ и испуњавање стандарда.", изјавио је за РТРС Ларс Гунар Вигемарк,шеф Делегације Европске уније у БиХ.
Произвођачи се жале да је домаћа производња прескупа, нерентабилна и недовољно заштићена. Излаз виде у промјени потицајне политике.Очекују подршку како њихов рад и труд не би био без резултата.
"Наши произвођачи могу да произведу,али немају сигурност пласмана роба и услуга.Стога, конкретна мјера би била да се подржи и прошири производња те омогући каналисање наше робе ка европском и свјетском тржишту", изјавио је за РТРС Петар Радуловић, директор пољопривредне задруге "Клековача".
Стручњаци указују да након прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању неће доћи до драстичних промјена те истичу да БиХ већ шест година има исте прилике да наступа на европском тржишту без царинских дажбина, а то није искориштено.
"Три су кључне ствари које су неопходне.Прва је реформа аграрне политике, друга је јачање институција и трећа је хармонизација законодавства.У сва ова три елемента ми смо на самом почетку", изјавио је за РТРС Сабахудин Бајрамовић, професор Пољопривредног факултета у Сарајеву.
У БиХ се издваја најмање новчаних потицаја за развој пољопривреде у поређењу са земљама региона.Сусједна Хрватска је из разних европских програма ,посебно ИПАРД, развијала ову област.
"Пољопривредник има дио свог домаћег задатка и не може му све бити сервирано готово.Мора да истражује, мора видјети и размислити чиме ће се бавити и који су то производи", изјавио је за РТРС Мирослав Божић, стручњак из области пољопривреде из Хрватске.Божић сматра да тек тада пољопривредник може да дође са програмима и пројектима и користити средства која ће бити на располагању и на тај начин опстати на тржишту.
Први корак који би омогућио подршку Европске Уније у аграрном сектору БиХ подразумијева усвајање стратегије за цијелу БиХ у тој области.Тиме би била отворена врата за финансијску подршку ИПА 2 програма ЕУ те додатну помоћ у процесу реформи. 

ТВ репортажа

Радио репортажа