latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 20/02/2017 | 09:52

Ерасмус програм (ВИДЕО/ФОНО)

Европска комисија обиљежава 30. годишњицу Ерасмуса, једног од најуспјешнијих програма Европске Уније.Захваљујући овом програму размјене студента у протекле три деценије девет милиона људи у Европи добило је прилику студирати, оспособљавати се, волонтирати или стећи радно искуство у иностранству.Чешка је једна од земаља на чијим универзитетима је значајан број страних студената међу којима су и студенти из Босне и Херцеговине.

Угледни Технички универзитет у Прагу је најстарији технички универзитет у централној Европи са осам факултета и 119 студијских програма те библиотеком капацитета пет хиљада мјеста.

Мирослав Влчек, професор Техничког универзитета у Прагу у изјави за РТРС оцијенио је да је Ерасмус програм најбоље осмишљен програм размјене студената."Имамо значајан број страних студената, око 4.000 међу укупно 21.000 студената што је око 18 до 19 одсто страних студената. Долазе из разних земаља.", рекао је професор Влчек.

Захваљујући Ерасмусу и на пољопривредном факултету у Прагу значајан број студената долази из иностранства. „Помоћу Ерасмуса унапријеђујемо образовне активности и истраживање и поред тога ми учимо те у исто вријеме наша знања дијелимо с другима.", изјавио је за РТРС Михаил Лоштак,професор пољопривредног факултета Универзитета у Прагу. За студента је корисно да одређено вријеме проведе у иностранству.То је једна од предности Ерасмуса, каже професор Лоштак.

Чешка престоница Праг привлачи бројне студенте којима је образовање у овом богатом историјском и културном окружењу врло атрактивно.Вриједности мобилности препознају и наши студенти.

Марија Јовичић, докторанд на Факултету агробиологије  у Прагу за РТРС каже да се овдје пуно  више ради практично, у лабораторији, те да студенти имају могућност пуно више  да науче и да  у другим земљама попут Босне и Херцеговине немају толике могућности.

"Искуство је веома позитивно, мислим да све што нам нуди Чешка република што се тиче универзитета, генрално услова студирања, професора, знања, мислим да је одлично.", каже за РТРС Мајра Хоџић, магистар економије, докторанд на Економском факултету у Прагу.

Теоријска, а посебно практична знања, студенти могу да на најбољи начин искористе у наставку своје каријере.

"За младе људе је ситуација на тржишту рада веома повољна ,Чешка република има најнижу стопу незапослености у посљедњих пет година.",рекао је за РТРС Никола Тривковић, дипломирани економиста, предсједник студентског удружења "Емерик Блум" у Прагу.

Студенти наглашавају мотивацијски однос професора што им олакшава учење.

"То чини једну изузетну атмосферу гдје ми можемо на најбољи начин савладати градиво, да видимо шта је најбоље за нас и да пронађемо оно што нас највише интересује како би то можда могли у будућности искористити.", рекао је за РТРС Младен Пејић, студент финансијске математике на Карловом универзитету у Прагу.

"Оцјене и тежина градива су готово исти, можда нама  мало и теже када дођемо овдје јер нам није  матерњи језик, али уклопили смо се добро и Чеси су увијек вољни да нам помогну.", каже за РТРС Милица Шљивић, студенткиња финансија на Економском факултету Универзитета у Прагу.

Европска Унија за програм "Ерасмус плус" идваја 14,7 милијарди евра од 2014. до 2020. године што ће пружити могућност за четири милиона европљана да студирају,волонтирају,стичу радно искуство у иностранству.

ТВ репортажа

Радио репортажа