latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/02/2017 | 11:28

Европска перспектива БиХ (ВИДЕО/ФОНО)

Проширење Европске уније на земље Западног Балкана је приоритет Европске комисије иако је динамика приступања различита.Босна и Херцеговина је остварила напредак у провођењу реформи,али предстоје изазови у погледу одговарања на Упитник Европске комисије,а након тога и могућег разматрања добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији.

Европској  унији земље Западног Балкана поново су у фокусу.Из Брисела су упућени позитивни сигнали за проширење.Такву поруку ће властима у Босни и Херцеговини упутити Федерика Могерини, висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност током предстојеће посјете Сарајеву.И предсједник Европске Комисије Жан Клод Јункер најавио је посјету земљама Западног Балкана укључујући Хрватску која је чланица Европске уније.
 
Земље Западног Балкана имају европску перспективу иако би придружење могло услиједити након 2020 године,изјавио је Жан Клод Јункер, предсједник Европске комисије.
"Ако неко у Вашингтону говори да је Европска унија ништа и да би друге земље требале слиједити Брегзит то би била лоша вијест за наше пријатеље на Западном Балкану јер тај регион треба европску перспективу, у то сам увјерен.“,прецизирао је Јункер.
Висока представница Федерика Могерини у протеклих годину дана више пута је посјетила Босну и Херцеговину.Недавно је разговарала са предсједавајућим Савјета министара и министром иностраних послова БиХ.
 
"Висока представница ради на томе да се реформе које су потребне за даљњи напредак Босне и Херцеговине настављају и то темпом који је потребан,да је напредак константан и да процес не иде натраг него напријед", изјавила је за РТРС Маја Коцијанчић, портпаролка Високе представнице Европске уније за спољну политику и безбједност. У том контексту, истакла је Коцијанчић, важна је регионална сарадња и добросусједски односи.
 
Већина посланика Европског парламента подржала је резолуцију о напретку БиХ извјестиоца Кристијана Дана Преде према којој промјене у БиХ треба проводити уз поштовање начела федерализма, децентрализације и равноправности конститутивних народа.Власти су позване да превладају унутрашње подјеле да би оцјењивање поднесеног захтјева за чланство било успјешно.
"Увјерен сам да Босна и Херцеговина треба бити децентрализована држава, држава свих грађана и конститутивних народа и таква једна мудра политика мора опстати на подручју БиХ  и то је би била европска будућност Босне и Херцеговине,сви ми желимо Босну и Херцеговину у Европској унији" изјавио је Иван Јаковчић, посланик Европског парламента.

Реформе сежу даље од самог одговарања на Упитник јер ће институције морати да ускладе законодавство са правним насљеђем Европске уније.
"Ради се о двосмјерном процесу, на једној страни потребно је интересовање за проширење код европских политичких елита, посебно великих држава чланица док је на другој страни потребно видјети рад у земљама кандидатима.",изјавио је за РТРС Владимир Бартовић из Института за европске политике.
 
Висока представница Федерика Могерини о посјети БиХ ће извијестити шефове дипломатије земаља чланица на састанку Савјета за спољне послове.