latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/02/2017 | 11:28

Европски социјални фонд (ВИДЕО/ФОНО)

Европска унија је одлучна у стварању бољих радних мјеста и социјално-укључивог друштва. То су циљеви Стратегије Европа 2020.Европска комисија објавила је извјештај о улагањима у оквиру Европског социјалног фонда намијењеног за подршку запошљавању,посебно младих. Захваљујући Фонду запослено је 9,4 милиона становника Европске уније од 2007. до 2014. године, док је више од осам милиона стекло квалификацију, диплому или побољшало вјештине.

Европски социјални фонд грађанима Европске уније,посебно младима, пружа прилику лакшег приступа тржишту рада и проналаска радног мјеста. Један од приоритета је њихово оспособљавање и професионална оријентација како би стекли вјештине које одговарају захтјевима послодаваца.
„Према мом искуству у посљедњих неколико година до посла није тешко доћи.Стопа незапослености у Мађарској прилично је ниска.", изјавио је за РТРС Золтан Ловас, машински инжењер који је почео радити прије годину дана када је завршио студије.
 
Ловас каже да има и оних који одлазе у друге земље попут Њемачке или Аустрије и тамо без проблема долазе до посла. У оквиру пројеката ЕСФ-а за више од три милиона младих годишње омогућено је запошљавање и стицање вјештина.Према посљедњим подацима Еуростата Њемачка,Чешка,Мађарска су земље у којима је најмање људи без посла.
 
„Ситуација је добра,мада много младих из наше земље одлази у иностранство да ради, али свако уз квалификације ко жели да се запосли у Мађарској може наћи посао.“,каже за РТРС Жолт Корсаји, економиста из Мађарске. Европска комисија и чланице заједнички одређују приоритете Фонда и начин трошења новца.Више од двије трећине буџета Фонда намијењено је мање развијеним регијама у којима живи 35 одсто становништва, преостала трећина одлази у богате регије.
 
„Европски социјални фонд је инструмент Европске уније за политику тржишта рада у земљама чланицама Евроспке уније.Свака држава чланица или регија има свој дио средстава зависно од тога ради ли се о сиромашној или богатој регији добијате више или мање новца по глави становника. Новац се распоређује на европском нивоу.“, појашњава Луј Вервол, директор одјељења Европског социјалног фонда у регији Фландија.
 
Средстава долазе из европског и допуњавају се националним доприносима.Годишњи буџет Европског социјалног фонда је 10 милијарди евра,а од 2007. до 2013. године  укупно је било на располагању 75 милијарди евра.Циљ Европске уније је повећање нивоа запошљавања у државама чланицама до 2020.године  с нагласком на младе раднике.Контекст тренутне економске ситуације овај циљ чини још већим изазовом.

„232 милиона људи у Европи је запослено што је до сада највише, запосленост расте практично у свим земљама чланицама.",изјавила је Maриан Тисен,европска комесарка за запошљавање,социјална питања и мобилност радника. Стопа незапослености пада и сада је коначно испод десет одсто у евро зони,а у Европској унији стоји на 8,5 одсто, нагласила је европска комесарка додајући да је незапосленост младих  почела да се смањује.
 
"У готово свим државама чланицама биљежимо смањење броја лица код којих постоји опасност од сиромаштва или социјалне искључености и то трећу годину за редом.““,изјавила је комесаркаТисен.

С обзиром да се удио висококвалификованих послова повећава и да ће такав тренд бити настављен у будућности Европски социјални фонд ће и даље бити главни инструмент Европске уније за подршку образовању и оспособљавању радне снаге.Подршка ће бити усмјерена на приоритете у складу са Стратегијом развоја и запошљавања и мјерама за превазилажење ефеката економске кризе.