latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 29/12/2017 | 15:30

Породица право сваког дјетета (ВИДЕО/ФОНО)

"Свако дијете треба породицу" мото је јавне кампање УНИЦЕФ-а с циљем побољшања статуса дјеце без родитељског старања.Кампања је дио двогодишњег пројекта који финансира Европска унија под називом "Трансформација институција за збрињавање дјеце и превенција раздвајања породица".

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ 156 ХРАНИТЕЉСКИХ ПОРОДИЦА

Породица има примарну улогу у одгоју и развоју дјетета.Међутим,одрастање уз биолошке родитеље из различитих разлога и околности ускраћено је за 444 дјетета у Републици Српској.Више од половине ове дјеце је и даље смјештено у домовима. 
Представница УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини Geeta Narayan у изјави за РТРС објашњава да је  трансформација дјечјих домова ради боље заштите дјеце главни циљ програма УНИЦЕФ-а у Босни и Херцеговини  који финасира Европска Унија, а имплементира се заједно са властима на различитим нивоима."То, прије свега, значи реформе закона и политика како би се пажња више усмјерила на превенцију раздвајања породица и оснаживање алтернативних мјера за дјецу.Једна од њих је јачање хранитељства јер је породица најбоље мјесто за одрастање дјеце.”, прецизирала је Narayan.
ДЈЕЦИ ДО ТРЕЋЕ ГОДИНЕ ТРЕБА ПОРОДИЧНО ОКРУЖЕЊЕ

Тежи се смањењу ослањања на збрињавање дјеце у домовима јер не доприноси добробити дјеце као ни потпуном развоју дјетета.Посебно се то односи на дјецу с тешкоћама у развоју и дјецу млађу од три године којој хранитељска породица пружа одрастање у породичном окружењу.

Говорећи о дугогодишњем искуству хранитеља и мотивима Биљана Сворцан из Бијељине у изјави за РТРС каже да је хранитељство велики изазов и велика срећа."Када схватите колико добро дјело учините то је огромна сатисфакција и хуманост, испуњеност том хуманошћу коју чините јер свако дијете је беспомоћно,а ова дјеца су посебно беспомоћна без туђе његе.", рекла је Биљана Сворцан која је топлину дома пружила за три дјевојчице у протеклих десетак година.

ПЛАНИРАНО СМАЊЕЊЕ БРОЈА ДЈЕЦЕ У ДОМОВИМА

Иако би боравак у хранитељској породици требао бити привремен до рјешавања кризе у биолошкој породици дјетета, те кризе се често не могу ријешити и дјеца код хранитеља остају до осамостаљења. Полазећи од тога да институција не може надомјестити породично окружење,УНИЦЕФ се залаже за претварање домова у центре у заједници.
"Улога Дома у овом пројекту јесте да своје актуелне услуге прилагоди тим процесима деинституционализације тј. да се окрене локалној заједници и својим ресурсима стави на располагање свим процесима који ће унаприједити породицу и превенирати раздвајање дјеце од биолошке породице.",објашњава Љиљана Улетиловић, психолог Дома за дјецу и омладине без родитељског старања "Рада Врањешевић" у Бањалуци и додаје да  план предвиђа смањење броја дјеце смјештене у дому.

ПРЕВЕНИРАТИ НЕПОТРЕБНО РАЗДВАЈАЊЕ ДЈЕЦЕ ОД ПОРОДИЦА

У оквиру пројекта УНИЦЕФ-а,уз представнике институција, обучавају се и потенцијални хранитељи. Посебно ће се радити са породицама које би могле прихватити дјецу са сметњама у развоју. 

" Ово је  кампања коју подржава цијело друштво да подигнемо свијет о хранитељству,шта је то хранитељ, на који начин треба да остваре своју улогу уколико се одлуче за хранитељство с једне стране, а са друге стране, институције да нађу праву мјеру у интересу дјетета." изјавила је за РТРС Јелена Вујић, портпаролка Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Превентивно ће се радити са породицама изложеним ризику од издвајања дјеце.Дјеца која живе у домовима углавном нису сирочад.Смјештени су тамо јер су им родитељи искључени из друштва, нису у могућности да омогуће лијечење дјеци са инвалидитетом и из низа других разлога.У Европи се стално смањује број дјеце смјештене у установама што је првенствено резултат развоја алтернативних облика збрињавања. 

ТВ репортажа

Радио репортажа