latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 13/01/2018 | 15:03

Регионални стамбени програм у БиХ (ВИДЕО/ФОНО)

Регионални стамбени програм је вишегодишњи заједнички програм стамбеног збрињавања избјеглица, расељених лица и повратника у Босни и Херцеговини, Хрватској, Србији и Црној Гори.Ова регионална иницијатива има за циљ пружити стална стамбена рјешења за око 27.000 расељених породица у регији. Програм би у Босни и Херцеговини требао трајно ријешити стамбени проблем за око 5.500 особа из ових категорија.

СТАНОВИ И КУЋЕ ЗА ИЗБЈЕГЛИЦЕ,РАСЕЉЕНЕ И ПОВРАТНИКЕ
Регионалним стамбеним програмом у Босни и Херцеговини ће бити обновљено и изграђено око 2.000 кућа и станова за избјегла и расељена лица и повратнике до 2020 године.Већина стамбених рјешења се очекује током 2018. године што је значајан замах у односу на претходне три године када је у оквиру овог програма изграђено око 500 објеката.
“Могу рећи да смо релативно задовољни динамиком и да је урађен потпројекат БХ1, да смо у великој фази имплементације БХ2, Бх3,БХ4 што је укупно око 1.900 стамбених јединица на нивоу БиХ, од чега је око половина у Републици Српској.”,изјавио  је за РТРС Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица у Влади Републике Српске.
Министар Чордаш је нагласио да је добијен и нови Потпројекат 6 и да се очекује градња укупно 1.241 стамбена јединица.
СОЦИЈАЛНО СТАНОВАЊЕ-ГРАДОВИ И ОПШТИНЕ УПРАВЉАЈУ СТАНОВИМА
У Републици Српској се гради или је изграђено у девет градова и општина: Бањалуци, Приједору, Фочи, Броду, Градишци, Дервенти, Билећи, Власеници и Бијељини. Станови ће бити кориштени према принципу непрофитног социјалног становања.Становима изграђеним у оквиру овог програма ће управљати градови и општине на чијем подручју се налазе и они ће бити и власници ових станова.
"Оно што завршавамо када су у питању не само индивидуални стамбени објекти већ и зграде јесте први пут дефинисање статуса корисника и то ће бити социјално становање, а општине и градови ће бити власници објеката", прецизирао је министар Чордаш.
ДУГОГОДИШЊЕ ЧЕКАЊЕ НА ТРАЈНО СТАМБЕНО РЈЕШЕЊЕ
С обзиром да је укупно 26.500 пријава на јавне позиве расписане у БиХ у оквиру РСП-а питање повратка или интеграција у новом мјесту је још врло актуелно.Међу онима који чекају да добију трајно стамбено рјешење има и породица у колективном смјештају.
"Обећали су нам да ћемо добити стан у Амајлијама,али и прије је било обећања која нису била испуњена. Надамо се да ће сада бити", рекао је Саво Гајић,расељено лице.
Госпа Стојановић, расељено лице, такође смјештена у Јањи код Бијељине нада се трајном стамбеном рјешењу."Овдје живимо већ десет година.Немамо ништа осим мале паензије,а све смо изгубили.",каже Госпа Стојановић.
Вриједност Регионалног стамбеног програма је 1,2 милијарде КМ.Највећи донатор је Европска унија.За пројекте у БиХ ће бити издвојено више од 200 милиона КМ.До сада је одобрено и исплаћено око 140 милиона КМ грантова уз контрибуцију БиХ од око 10 одсто од тих средстава.Босна и Херцеговина,Хрватска,Србија и Црна Гора  сарадњом у оквиру РСП-а ријешавају посљедице регионалне расељености и обезбјеђују заштиту права избјеглица,интерно раељених лица и повратника.