latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 19/01/2018 | 15:40

ЕУ и млади - "EU for You" (ВИДЕО/ФОНО)

Студенти осам јавних универзитета,односно 14 факултета из Босне и Херцеговине уз помоћ својих академских ментора и експерата припремају јавне кампање о перцепцији младих о социо-економским реформама. Ради се о пројекту “ЕУ за тебе” канцеларије специјалног представника Европске уније у БиХ која другу годину ангажује студенте из цијеле БиХ у промоцији питања од значаја за процес ЕУ интеграција.

ГЛАС МЛАДИХ У ЈАВНОСТИ
Студентице и студенти са најбољим оцјенама чине тим Економског факултета из Бањалуке у пројекту “ЕУ за тебе”.Задатак им је да осмисле и израде јавне кампање у којима ће представити своја мишљења о реформама, значају интеграције у Европску унију и промјенама у друштву у контексту будућег чланства. 

“Треба да укажемо на могућности младих у Босни и Херцеговини,да није све онако како се приказује и да постоји могућност развоја и напретка ове земље.”, каже Елвис Мујкић, студент Економског факултета у Бањалуци и наглашава да ће радити на томе како студенти перципирају социоекономске реформе у БиХ с нагласком на образовање, запошљавање и предузетништво.

КАМПАЊА СТУДЕНАТА О СОЦИО-ЕКОНОМСКИМ  РЕФОРМАМА
Креативним порукама студенти желе охрабрити младе да препознају проблеме у друштву и више учествују у њиховом рјешавању као и доношењу одлука.

«"Ми ћемо кроз јавну кампању настојати да сами смислимо неке своје идеје које би касније биле врло вјероватно могуће да се ријеше да се изграде, да се неки проблеми отклоне који би били за важност како младих тако и шире заједнице, значи неки социоекономски проблеми, горуће теме у БиХ.”, истакла је Мирјана Јанковић, студенткиња Економског факултета у Бањалуци.
РАЗВОЈ КРИТИЧКЕ МИСЛИ

Чињеница да су побједници прошлогодишњег пројекта били студенти Економског факултета из Бањалуке са кампањом о покретању властитог посла додатан је потицај, мада новом тиму не недостаје енергије ни мотивације.
“Желим да будем дио овог пројекта зато што је младима коначно пружена могућност да искажемо своје мишљење на битне теме у овој земљи као што су образовање, предузетништво, запосленост, запошљавање младих.", каже Николина Вуковић, студенткиња Економског факултета у Бањалуци
говорећи о мотивима за учешће у овом пројекту.
"Можемо да размјењујемо информације,да изградимо себе, да напредујемо како би касније помогли и остали овдје и изградили себе и свој пут.”, рекла је Николина Вуковић.

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊАЛУЦИ ЈАЧА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ

Радећи са професорима надају се да ће и ове године добити прилику да своју кампању представе и у институцијама Европске уније као што су њихове колеге прошле године током студијског путовања у више европских градова и сусрета са европским комесаром за образовање,културу, младе и спорт.
“Могу само да изразим задовољство што постоје овакви пројекти.Они не само да нуде студентима прилику да се упознају са ЕУ интеграцијама и значајем реформи за наше друштво него им пружа прилику да тестирају оно теоријско и практично знање.”, изјавио је Љубиша Мићић, виши асистент Економског факултета Бањалука.Позитивно је што Универзитет у Бањалуци, како каже, настоји што више да се интегрише у различите међународне програме,првенствено  кровни програм Ерасмус Плус.Знање који студенти показују учешћем на овим и сличним пројектима требало би да прати и улагање у образовање и науку.Тиме би имали боље резултате у економији,ал ии другим областима друштва. 

ТВ репортажа

Радио репортажа