latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/01/2018 | 16:49

Корак ближе ЕУ фондовима за пољопривреду (ВИДЕO/ФОНО)

Пред Босном и Херцеговином је дуг пут да пољопривредни сектор приближи стандардима Европске уније. Први важан корак у том правцу је учињен. Након вишегодишњег застоја усвојен је у Савјету министара План руралног развоја од 2018. до 2021. године који отвара приступ новцу фондова Европске Уније за пољопривреду.

ЕУ ОТВАРА ФОНДОВЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ У БиХ
 
Стратегија аграрне политике садржи детаљне анализе постојеће ситуације и планове за будући развој пољопривреде и живота на селу.Усвајање овог документа ће омогућити и приступ ИПА II фондовима ЕУ који пољопривредници до сада нису имали.
 
"То би били пољопривредници, различити  субјекти у пословању са храном, руралне заједнице као институције и у то погледу изградње њихових капацитета", изјавила је за РТРС Јамила Миловић Халиловић, портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини. ИПА II помоћ ће се користити у сврху боље припремљености земље за наредне фазе приближавања Европској унији.
"Европска унија је спремна и наставиће радити са свим релевантним актерима на свим нивоима власти да додатно подржи пољоприведу и рурални сектор", нагласила је Миловић Халиловић.

УЛАГАЊИМА ЈАЧАТИ КОНКУРЕНТНОСТ ПРОИЗВОЂАЧА
 
Пољопривреда је посљедњи пут у Босни и Херцеговини пописана 1960. године. Инфраструктура је застарјела.Потребна су улагања у проширење постојећих те изградњу нових објеката,механизацију, складишта,системе наводњавања,повећање сточног фонда.
 
"Једна од мјера треба да буде директна подршка породичним пољопривредним газдинствима с циљем јачања конкурентности домаћих произвођача и то кроз повећање нивоа инвестиција на газдинствима", изјавио је за РТРС Остоја Шиник, члан Радне групе за израду Стратегије из Министарства пољопривреде Републике Српске.Ове мјере би требале ићи у правцу изградње објеката, набавке механизације и слично, рекао је Шиник.
 
Стратегијом пољопривреде и руралног развоја до 2021. године коју је усвојио Савјет министара Босне и Херцеговине предвиђено је јачање организовања и међусобног повезивања пољопривредних произвођача,купаца и прерађивача,развој органске производње хране, увођење сертификованих међународних стандарда квалитете.
 
ЕДУКАЦИЈОМ ДО ПОСЛОВНИХ МОГУЋНОСТИ И СРЕДСТАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
 
Уз савременију механизацију, нове фарме и објекте једнако важна је и едукација јер се до бесповратних средстава Европске уније долази квалитетним пројектима.
 
"Познати су нам потенцијали које можемо користити,али знамо и да наши произвођачи нису упознати  довољно о ЕУ фондовима и зато се трудимо да се усмјеримо ка едукацији и информисању произвођача, изјавила је за РТРС Маја Миљевић, оснивач мреже коопераната органске производње хране "Здрава логика" у Бањалуци.Миљевић каже да су остварени контакти са институцијама о могућим заједничким иницијативама и пројектима помоћу којих би могли да добију средства из фондова Европске уније.
 
СТРАТЕГИЈА УСКОРО ПРЕД ПАРЛАМЕНТОМ БиХ
 
Рурална подручја чине 80 одсто укупне површине Босне и Херцеговине.У сеоским срединама живи 60 одсто становника,а половина се бави пољопривредом.Стратегија руралног развоја треба проћи процедуру усвајања у Парламентарној скупштини и Дому народа Босне и Херцеговине.