latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 03/02/2018 | 13:55

Енергетска ефикасност: улагањем до уштедe енергије (ВИДЕО/ФОНО)

У процесу придруживања Европској унији област енергетике је једна од значајних у којима се домаће законодавство усклађује са европским. Како ускладити ограничене изворе и све већу потребу за енергијом? На који начин се код нас стимулише енергетску ефикасност у јавном сектору и у домаћинствима?

ПОВЕЋАТИ УЛАГАЊА У ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ

Зграда Природно-математичког факултета у Бањалуци изграђена далеке 1931. године међу ријетким је енергетски ефикасним објектима. Већина других потроши три пута више енергије од просјека Европске Уније.Помак је учињен у законодавству што се очекује и у погледу финансирања мјера енергетске ефикасности.
"Улагања која се очекују у овој области се мјере у милијардама марака и зато је изазов за проналазак тих средстава изузетно велик", изјавио је за РТРС  Милош Јокић, помоћник Министра за просторно уређење,грађевинарство и екологију Републике Српске.
У овом министарству се ради на обезбјеђивању што више грант средстава."Ми се зато трудимо да поред повољних кредита Свјетске банке покушамо наћи што више грант средстава.Један од пројеката које смо кандидовали је био према Зеленом климатском фонду.Сада смо у процесу програмирања за ИПА средства.", рекао је Јокић.
СРЕДСТВА ЕВРОПСКИХ ФОНДОВА ЗАВИСЕ ОД ДОМАЋИХ ВЛАСТИ

Приступ бесповратним средствима фондова Европске уније у енергетском сектору је ограничен  јер Босна и Херцеговина нема енергетску стратегију.Иако постоји сагласност о Оквирној стратегији документ још није усвојен.
"С обзиром да се не поштују основни принципи енергетске заједнице почев од изградње енергетских објеката до примјене енергетске ефикасности на подручју цијеле БиХ мислим да, колико год законодавство добро дефинише неке ствари, политика и воља не иду у правом смјеру.", оцијенила је Душка Кудра,координаторка програма Енергија и климатске промјене у Центру за животну средину у Бањалуци.

КОРИСТИТИ ОБНОВЉИВЕ ИЗВОРЕ ЕНЕРГИЈЕ

Процјењује се да у БиХ има око 7.500 јавних објеката и 860.000 стамбених објеката. Већина треба реновирање.С обзиром на такав потенцијал улагање у мјере енергетске ефикасности је један од најисплативијих начина смањења трошкова за енергију и смањења лошег утицаја на животну околину.

 "Постојећа парадигма развоја електро-енергетског сектора базирана на развоју термо електрана на угаљ за извоз  није парадигма која омогућује одржив развој", сматра стручњак из области енергетике проф. Мирза Кушљугић.Кушљугић каже да је препорука да оријентација буде на енергетску ефикасност и на обновљиве изворе енергије.

МЈЕРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ ДО УШТЕДА

Грађани су све више заинтересовани за информације о енергетској ефикасности,начинима уштеде енергије као и актуелним субвенцијама.Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске врши промоцију путем  интернет странице."Промовишемо како наше активности  тако дајемо грађанима могућност да виде на који начин да дођу до средстава како Фонда тако и кроз различите пројекте са осталим међународним организацијама.Фонд је одржао и велики број радионица по питању кориштења информационог система.
У Европској унији енергетска ефикасност је један од кључних начина за постизање циљева одрживог развоја.Европска стратегија за енергетику до 2030. године предвиђа смањење емисија стакленичких плинова за 40 одсто у односу на 1990. годину.Удио обновљиве енергије од најмање 27 одсто обавезујући је циљ. 

ТВ репортажа

Радио репортажа