latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 09/02/2018 | 09:32

Реформама олакшати пословање привреде (ВИДЕО/ФОНО)

Од усвајања највећег послијератног плана економских реформу у Босни и Херцеговини, Реформске агенде 2015-2018 на свим нивоима власти прошло је више од двије и по године. Истраживали смо какав је помак учињен у области економских реформи, и то мјера које се односе на пореско растерећење привреде.

ОЛАКШАТИ ПОСЛОВАЊЕ ПРИВАТНОГ СЕКТОРА
Опорезивање рада отежава пословање.Послодавци и радници плаћају порезе и доприносе,али плаћају и таксе и разне такозване парафискалне намете.У приватном сектору не знају чему служи већина тих одбијања од зараде ни да ли се новац троши намјенски.

"Ако не дође до одређеног смањења или укидања парафискалних намета само објављивање тог Регистра за привреду неће значити ништа," изјавио је за РТРС Предраг Дудуковић, економски стручњак из Бањалуке.Ово би била полазна основа да се настави у правцу разговора и преговора послодаваца и институција,каже Дудуковић.

УКУПНО 365 РАЗЛИЧИТИХ НАМЕТА НА ПРИВРЕДУ
Република Српска је израдила регистар фискалних и парафискалних намета што је била обавеза из Реформске агенде договорене са Европском унијом.Преглед садржи 365 различитих дажбина.

РЕГИСТАР ПАРАФИСКАЛНИХ НАМЕТА ОПЕРАТИВАН 2019. ГОДИНЕ

Објављивање и примјена овог регистра зависи од динамике измјене закона предвиђених у овој години.Израда и усвајање подзаконских аката за Закон о пореском систему планирана је у марту 2018. године,саопштило је Министарство финансија Републике Српске.Потом ће се приступити анализи оптерећености привреде и становништва пореским и непореским давањима из Регистра.На основу анализе,Влада РС ће израдити план укидања или смањења појединих давања у јуну 2018. године.Усвајање законских и подзаконских измјена планирано је до децембра 2018. године како би примјена почела од 2019. године.

“Оно што сада очекујемо јесте да се сваки намет појединачно анализира,његова сврсисходност, начин на који се износ новца прикупља на основу тог намета из привреде, како се он троши и да на крају дођемо у ситуацију да видимо који се намети могу укинути, који смањити ,а све у циљу растерећења пословања привреде Републике Српске.” ,изјавио је за РТРС Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

ПОРЕСКОМ РЕФОРМОМ ДО ЕКОНОМСКОГ РАСТА
У Републици Српској је свега осам активних предузећа на 1.000 становника.До економског раста,повећања броја радника и њихових плата водило би  најављено смањење опорезивања рада предвиђено између осталог Меморандумом Владе и послодаваца о заједничким политикама од 2018.-202о.године.
"Договорили смо се да у периоду од 20018. до 2020. године опорезивање рада сведемо на ниво који је био 2008. године", изјавио је  Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.
Опорезивање плата је данас 62 одсто, а 2008. године је било 52 процента.Системски приступ питању фискалних и парафискалних намета као дијелу укупног пореског растерећења корак је ка испуњењу циљева из Реформске агенде.Послодавци очекују ефекте предложених побољшања законских рјешења да би се отворила могућност за развој пословног амбијента,инвестирање,ширење производње и нова запошљавања.

ТВ репортажа

Радио репортажа