latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 17/02/2018 | 13:53

Створити климу за инвестирање (ВИДЕО/ФОНО)

Преузимањем обавеза из Реформске агенде власти у БиХ најавиле су бржи економски напредак и спровођење мјера које ће резултирати побољшањем пословног окружења али резултати су, према свему судећи, изостали. Ниво страних инвестиција у једној земљи директно зависи од амбијента пословне климе и лакоће пословања, посебно од снаге институција и владавине права.

Вијеће страних инвеститора у анализи указује на низ фактора које треба промијенити. Политичка нестабилност има највећи утицај на пословање.Сложена бирократија је на другом мјесту,слиједе недостаци у извршењу судских пресуда,функционисање пореске управе,закон о раду и порези.
"Чињеница је да посљедњих десетак година пада ниво директних страних улагања у Босну и Херцеговину", изјавио је за РТРС Бранимир Муиџа, предсједник Вијећа страних инвеститора у БиХ.У Вијећу страних инвеститора указују да пада интерес улагача jер амбијент пословања није привлачан.
КОРУПЦИЈА ПРЕПРЕКА ЗА УЛАГАЊА

Остали фактори су корупција,наплата потраживања,неадекватна инфраструктура.
Већина чланица Вијећа страних инвеститора сматра да је пословна клима непредвидљива, док ју је мање од једне трећине оцијенило предвидљивом.
"Ми желимо предвидљив пословни амбијент,предвидљив порески оквир и да свако ново рјешење које ће се покренути или предложити у закону буде повољније од претходног,од овог постојећег", рекао је Муиџа.

РЕФОРМАМА ДО ПОЗИТИВНЕ ПОСЛОВНЕ КЛИМЕ

Босна и Херцеговина мора провести структурне реформе у области владавине права,
правне сигурности, јачања правосудног система што је обавеза из Реформске агенде као и недавно представљене Стратегије Европске Уније за интеграцију земаља Западног Балкана.
"Моја порука је јасна,треба наставити са провођењем реформи, треба довршити оно што је преостало да се уради у Реформској агенди.Чињеница да је ово изборна година није никакав изговор да се реформе не проводе.", изјавио је Ларс Гунар Вигемарк,шеф Делегације Европске уније у БиХ.
НАМЕТИ И БИРОКРАТИЈА ОДБИЈАЈУ СТРАНИ КАПИТАЛ

И пословна заједница указује да би економија требала бити у примарном фокусу политичара,али и да се створена клима тешко мијења,а уклањање административних баријера путем измјена закона траје дуго.
"Што се тиче пореског система мислим да имамо порески систем који би могао бити привлачан,међутим све ово остало доводи нас у ситуацију да имамо веома мали број страних инвестиција", изјавио је за РТРС Саша Тривић,предсједник Скупштине Уније удружења послодаваца Републике Српске.
Тривић је истакао да је Унија удружења послодаваца са Владом Републике Српске договорила за ову годину да се ради Стратегија развоја привреде за неколико најважнијих сектора.
СМАЊИТИ ПОРЕЗЕ НА РАД

Услови пословања могли би бити унапријеђени ако би била смањена оптерећења економије, прије свега пореска и непореска давања.Од власти се очекује систематичан приступ отклањању препрека које сметају потенцијалним улагачима.
"Оно што очекујемо и на чему инсистирамо јесте смањење пореза и доприноса што значи свих оних оптерећења на плату како би се у значајној мјери олакшало пословање привреде", изјавио је за РТРС Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.
Благојевић је нагласио да се почело са рјешавањем дугогодишњег проблема ,то је проблем породиљног одсуства и да ће у наредне три године бити до краја ријешен.
Процјењује се да ће директне стране инвестиције у БиХ у 2017. години бити око 800 милиона КМ.
Поређења ради, у Србију је у 2016. години инвестирано више од 4 милијарде КМ.
ТВ репортажа
Радио репортажа