latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 24/02/2018 | 13:56

Управљање границом и ЕУ стандарди (ВИДЕO/ФОНО)

Босна и Херцеговина управљање границом усклађује са прописима и стандардима Европске уније.У области интегрисаног управљања границом остварен је напредак. Ефикасност граничне контроле важна је посебно у контексту мигрантске кризе јер је гранична полиција Босне и Херцеговине евидентирала повећање покушаја илегалних прелазака границе.

Мигранти углавном стижу новим коридором дуж границе са Црном Гором.500 држављана земаља високог миграцијског ризика откривено је након преласка границе у два мјесеца ове године.То је готово половина свих прошлогодишњих илегалних улазака.
„Служба за послове са странцима још увијек управља миграцијама у Босни и Херцеговини", изјавио је за РТРС Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима Босне и Херцеговине.
Од тих 500 миграната, прецизирао је Ујић, гранична полиција је одбила улазак 130 људи, Служба за послове са странцима је у кратком поступку вратила 130 људи, у редовном поступку још увијек враћа.Од тог укупног броја у Босни и Херцеговини борави око 200 илегалних миграната.“, рекао је Ујић.
БиХ ИСПУЊАВА ЗАДАТКЕ ИЗ СТРАТЕГИЈЕ ИНТЕГРИСАНОГ УПРАВЉАЊА ГРАНИЦОМ Гранична полиција БиХ интегрисано управља границом према смјерницама Европске комисије.Све потребне мјере за очување сигурности границе,посебно спречавања незаконитих миграција проводи сарадњом и координацијом агенција и служби које раде на граничном прелазу.
"У потпуности проводимо све наше задатке из Стратегије интегрисаног управљања границом.", изјавио је за РТРС Алмир Башић, начелник канцеларије за стратешко планирање и ЕУ интеграције Граничне полиције Босне и Херцеговине.
Један од резултата је сарадња са сусједним државама и сарадња са трећим земљама. "Проводимо мјешовите патроле са сусједним државама које се крећу на годишњем нивоу од три до три и по хиљаде мјешовитих патрола са Србијом, Црном Гором и Хрватском.", рекао је Башић.
ПОЛОВИНА ГРАНИЧНИХ ПРЕЛАЗА ИСПОД СТАНДАРДА

Од укупно 83 гранична пријелаза 55 је међународних у које се убрајају аеродроми Сарајево, Бања Лука, Тузла и Мостар те 28 прелаза за погранични промет.
Више од половине граничних прелаза задовољава све стандарде,изјавио је за РТРС Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине која је надлежна за прелазе.
"Постоје одређени гранични прелази које је потребно проширити или у потпуности изградити.За 22 погранична прелаза који су у врло лошем стању покушаћемо аплицирати кроз ИПА средства Европске уније да би добили око 20 милиона КМ како би ове граничне прелазе могли уредити на начин да задовољавају минималне стандарде.“, прецизирао је Ковачевић.
ХРВАТСКА У ШЕНГЕН ЗОНИ ОД 2019.ГОДИНЕ

За одржавање Управа за индиректно опорезивање из буџета годишње добије 800.000 КМ.Босна и Херцеговина има више од хиљаду километара спољне границе са Европском Унијом. Додатан изазов ће бити и приступање Хрватске Шенгенској зони, како се предвиђа, почетком идуће године.
ТВ репортажа
Радио репортажа