latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 05/03/2018 | 09:01

Дигитализација у економији (ВИДЕО/ФОНО)

Дигитализација постаје дио наше свакодневице и мијења много,од обављања активности попут плаћања рачуна и куповине,административних обавеза,начина комуникације и учења до приступа раду и пословању.Дигитална агенда је међу водећим иницијативама недавно представљене Стратегије ЕУ за земље Западног Балкана.Примјена нових технологија има значајно мјесто и у формирању регионалног економског простора као дијела припрема за приступање Европској унији.

ОДЛУКА О ЈЕФТИНИЈЕМ РОАМИНГУ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН У МАЈУ
Развој дигиталне инфраструктуре,усклађивање политика и прописа и смањење и укидање цијена роаминга у цијелој регији подстакло би економску активност региона и омогућило веће инвестирање на тржишту од 20 милиона становника.Ово је дио плана који треба да омогући несметан проток робе,услуга,капитала и радника.
"Вишегодишњи Акциони план за регионално економско подручје Савјета за регионалну сарадњу који су подржали лидери региона на самиту у Трсту прошлог јула обухвата и дигиталну интеграцију и препознаје њен значај за економски раст,изјавила је за РТРС Маја Хандјиска Трендафилова", виши стручњак за регионално повезивање Савјета за регионалну сарадњу.Активности су усмјерене према унапријеђењу широкопојасне повезаности,сигурности Интернета, развоја дигиталних вјештина и технологија.Савјет за регионалну сарадњу подржава економије у овој области као и садашњи регионални договор о смањењу роминга који примјењују четири економије. "Имамо веома истакнуту улогу у организацији предстојећег регионалног дигиталног самита који је једна од активности предвиђених вишегодишњим Акционим планом регионалног економског подручја.",изјавила је Хандјиска Трендафилова.
ДИГИТАЛНА ЕКОНОМИЈА ТРАНСФОРМИСЕ ПОСЛОВАЊЕ
Стручњаци указују на потребу већег кориштења информационих и комуникационих технологија у пословању и предузетништву јер постају суштина савременог пословног процеса којем се треба прилагодити и планирати инфраструктуру за будућност.
"Потребно је да развијемо берзу руда, берзу дрвета и питам се због чега то до сада нисмо урадили", изјавио је за РТРС Слободан Драгичевић, руководилац Центра за информационо-комуникационе технологије Привредне коморе Републике Српске.Драгичевић сматра да би и оптерећења која има привреда тиме била смањена.
Укупан процес треба да прати законодавство ради регулације питања попут дигиталне приватности и сигурности као и развоја дигитализације у јавној управи и увођења нових е-услуга које ће омогућити да она буде сервис како грађанима тако и привреди.
"Надам се да ћемо од првог јанаура 2019.године моћи да издајемо прве квалификоване дигиталне сертификате како за физичка тако и за правна лица и ово би био базични концепт који ће помоћи развоју система електронске управе као и система дигиталне економије", изјавио је за РТРС Срђан Рајчевић, директор Агенције за информационо друштво Републике Српске.
РАЗВИЈАТИ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ИТ ТЕХНОЛОГИЈЕ
Уз унапријеђење е -услуга,попут електронске регистрације предузећа, е- пореских пријава и других важних за привреднике и инвеститоре,потребно је усклађивати образовни систем са брзином промјена у ИТ сектору.
"Радује ме да је Економски факутет у Бањалуци препознао тај тренд и потребу реалног тржишта рада и да развија студијски програм који је посвећен пословној информатици", изјавио је за РТРС Љубиша Мићић, виши асистент на пословној информатици Економског факултета Бањалука.
Мићић је нагласио да ће нови студијски програм генерисати и нове профиле тзв. пословних информатичара и у оквиру тих профила низ нових занимања.
ДИГИТАЛИЗАЦИЈА СТВАРА НОВА ЗАНИМАЊА И РАДНА МЈЕСТА
Нове дигиталне вјештине и знања претпоставка су за будуће "дигиталне" послове.Према процјени Европске уније до 2030. године око 65 одсто тренутне дјечје популације неће се бавити садашњим занимањима већ ће зарађивати на пословима у вези са дигитализацијом који ће тек бити дефинисани.
ТВ репортажа
Радио репортажа