latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 10/03/2018 | 07:12

Србија и ЕУ: реформа правосуђа (ВИДЕО/ФОНО)

Србија је у приступним преговорима са Европском Унијом до сада отворила 12 поглавља од укупно 35 , два су привремено затворена.До краја ове године планира отворити још пет поглавља.Динамика преговарачког процеса ће зависити од резултата у реформи правосуђа посебно у поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права.

СРБИЈА МОРА ИМАТИ НЕЗАВИСНО ПРАВОСУЂЕ

Србија мијења Устав због обавезе усклађивања са стандардима Европске уније о независности судства.Суштина уставних промјена је смањити утицај политике на избор судија и тужилаца.Стручна јавност тврди да предложена рјешења политику неће повући из правосуђа већ повећати утицај политике.
"Ми видимо рјешење у томе да власт процијени и да схвати да је цијела струка против ових амандмана и да повуче овакве амандмане", изјавила је за РТРС Драгана Бољевић, предсједница друштва судија Србије.Бољевић сматра да би власт требала да проучи доприносе које добије и да на основу тога процијени како да крене даље у овом процесу.
ПРЕДЛОЖЕНИМ РЈЕШЕЊИМА ПОВЕЋАН УТИЦАЈ ПОЛИТИКЕ НА СУДИЈЕ?

Оштра неслагања између Министарства правде Србије и Удружења судија и тужилаца Србије обиљежила су недавно завршену јавну расправу о приједлогу нацрта измјене Устава Србије која је вођена од маја прошле године.
"Најважније је да ће након завршетка јавне расправе министарство правде размотрити све доспјеле примједбе,мишљења и сугестије и потом ће израдити коначан текст радног нацрта који ће бити послан Венецијанској комисији на мишљење без чијег позитивног мишљења не можемо ићи даље у процес промјена Устава", изјавила је Нела Кубуровић, министарка правде Србије.
РЕФОРМОМ ДО ПРАВНЕ СИГУРНОСТИ

Према садашњем Уставу Србије Парламент бира кандидате за јавне тужиоце на приједлог Савјета тужилаца у коме имају већину чланова. Формирањем Високог савјета судства, које се сада предлаже, тужиоци би ту већину изгубили.У том тијелу би,пред њих, било и пет истакнутих правника које би опет бирала Народна Скупштина.

"Суштина измјена Устава и добијања независног правосуђа јесте да грађани буду сигурни да су пресуде које су добили донесене према закону и да их је донио судија на кога нико није утицао", изјавио је за РТРС Владимир Међак,потпредсједник Европског покрета Србије.Међак подсјећа да је према Акционом плану Србије за преговарачко поглавље 23. и 24. процес измјене Устава већ требао бити завршен.

ВЛАДАВИНА ПРАВА УСЛОВЉАВА НАПРЕДАК НА ПУТУ КА ЕУ
Будући да је владавина права један од приоритета Србије испуњавање постављених циљева у поглављима 23 и 24 била би потврда европске политике и водила даље у приступним преговорима.
"Ми смо фокусирани на владавину права од самог почетка преговарачког процеса.Поента је да су све реформе међусобно повезане и да се једна на другу наслањају,а владавина права на одређен начин обједињује читав тај корпус реформи", изјавила је за РТРС Ксенија Миленковић,помоћница министарке за европске интеграције Србије.
Приједлог измјена Устава у дијелу о правосуђу упућује се на процјену Венецијанској комисији.О финалној верзији текста ће се изјашњавати грађани на референдуму.
ТВ репортажа
Радио репортажа