latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 19/03/2018 | 08:48

Како до плана интегрисања у Европску унију?(ВИДЕО/ФОНО)

Након предаје одговора на Упитник Европској комисији пред Босном и Херцеговином предстоје и друге обавезе.Једна од најважнијих је израда Плана усклађивања домаћег са законодавством Европске уније који је израдила свака земља која приступа Европској унији,осим Босне и Херцеговине.

БИХ НЕМА ПЛАН ИНТЕГРИСАЊА У ЕВРОПСКУ УНИЈУ
Босна и Херцеговина је обавезу постепеног усклађивања свог законодавства са правним системом Европске уније преузела чланом 70. Споразума о стабилизацији и придруживању најприје у области унутрашњег тржишта и трговине,а касније и осталих дијелова acquis-a.И поред упозорења Европске комисије још нема политичке воље да се постигне договор свих нивоа власти који уčествују у овом процесу.
"Свака земља која тежи да постане чланица Европске уније треба да усвоји програм интеграције у ЕУ, документ који ће потврдити опредјељеност и информисати о процесу реформи", изјавила је за РТРС Зора Станић, портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.
"Тренутно се проблеми са усклађивањем законодавства рјешавају на ad hoc основи што значи да Босна и Херцеговина ризикује да заостане за својим сусједима.", прецизирала је портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.
ПОЛИТИЧКИ ДОГОВОР ПРЕДУСЛОВ ЗА НАПРЕДАК КА ЕУ
Поједине земље регије направиле су програм интегрисања и прије одговарања на Упитник Европске комисије што им је знатно олакшало израду одговора.Будући да усклађивање законодавства треба да буде хармонизовано на читавој територији БиХ такав план би омогућио свим нивоима власти да преузимају правно насљеђе Европске уније.У Дирекцији за европске интеграције направљене су све стручне и логистичке припреме. 
"Учињена је почетна подјела правне стечевине Европске уније, израђени су формати табела и текстуалног дијела Програма интегрисања и израђени су кориснички захтјеви за информатичку подршку цјелокупном процесу.", изјавила је за РТРС Марина Каваз Сиручић, портпаролка Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. 
Предуслов да се крене у израду самог програма је политичка сагласност, кориштење тијела у механизму координације и кориштење одговарајућег софтвера., рекла је Каваз Сиручић.
УСКЛАЂИВАЊЕ ЗАКОНА СА ПРАВНИМ СИСТЕМOM ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
Програм би одредио планове и приоритете активности, институције и органе власти које би биле надлежне да преузму одговарајући дио права ЕУ и уграде га у домаћу легислативу, којом врстом правног акта и у ком року.Планирање рада извршне власти било би значајно поједностављено, а законодавна власт и јавност добили би добар инструмент за праћење рада извршне власти и интеграције у ЕУ.
 "Треба сјести и радити ,радити озбиљне ствари и треба се ставити дневна политика на страну.", изјавила је за РТРС Лејла Рамић Месиховић, директорка Вањскополитичке иницијативе Босне и Херцеговине.
Према њеном мишљењу има пуно ствари из ,како каже, конкурентског процеса који није завршен, а то је имплементација Дејтонског мировног споразума које се стално негативно одражавају на процес европских интеграција и на прогресне процесе у земљи због чега трпе сви. 

ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА ЗАВИСИ ОД ВЛАСТИ У БИХ
Успјешно проведена хармонизација законодавства и провођење прописа била би важан корак за напредак на европском путу, добијање позитивног мишљења Европске комисије и статуса кандидата.У перспективи и преговоре о приступању Европској унији која је недавно представљеном Стратегијом на дневни ред поново ставила проширење на Западни Балкан. 

ТВ репортажа

Радио репортажа