latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/03/2018 | 08:34

Европска година културног насљеђа (ВИДЕО/ФОНО)

Евроспка унија је 2018. прогласила европском годином културног насљеђа.За обнову и санацију културне баштине у Босни и Херцеговини ЕУ је обезбиједила укупно 14 милиона евра. Ова подршка распоређена је на обнову тврђаве Кастел у Бањалуци, вјећнице у Сарајеву и Новом Граду те грађевина културне баштине у Стоцу.

ОЧУВАТИ И УПРАВЉАТИ КУЛТУРНОМ БАШТИНОМ

Средњовјековна тврђава Кастел простире се на 50.000 м2. Европска унија је са четири милиона евра суфинансирала санацију дијела овог најстаријег историјског споменика у Бањалуци.Обновљене су двије од укупно девет цјелина.Према пројектној документацији предвиђено је 50 милиона КМ за комплетну реконструкцију.
„Културно насљеђе и уопште култура и прошлост и садашњост и оно што стварамо дио је нашег културног идентитета.Вриједност тог насљеђа не лежи само у његовој физичкој структури него првенствено лежи у оном што значи за људе", изјавила је за РТРС Милијана Окиљ, начелница одјељења за културно-историјско насљеђе Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.Окиљ упозорава да ако не посједујемо довољно свијести о значају културног насљеђа немамо ни свијест да треба о томе да се брине.

КАСТЕЛ БУДУЋИ ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР ГРАДА
Поред даљег рада на физичкој заштити, културна баштина постаје и дио развојних политика. Кастел би, према најавама из културног центра Бански Двор који управља овим добром, требао бити једно од главних мјеста са различитим садржајима за посјетиоце јер је тврђава међу првим знаменитостима града коју туристи посјете.
“Намјеравамо да се много озбиљније позабавимо самом тврђавом Кастел, ради се озбиљна анализа како би се већ ове године покушао одредити неки будући концепт рада и начин функционисања тврђаве Кастел", изјавио је за РТРС Младен Матовић, директор Културног центра Бански Двор.
Матовић сматра је је потребно направити  јасну програмску профилацију Кастела у будућности.
Осим изложбеног простора у Каменој кући и другим дијеловима тврђаве која је свједок богате културне разноликости биће враћен стари сјај. Нова намјена,када буде потпуно осмишљена, требала би обогатити туристичку понуду Бањалуке.До љета ће средствима града бити саниран кров улазне куле изгорјеле у пожару 2013. године.
ОБНОВА ТВРЂАВЕ КАСТЕЛ У ФАЗАМА
“Покушавамо тражити моделе да тврђаву Кастел искористимо  у љетном и  зимском периоду како то раде остали градови у региону", изјавила је за РТРС Наталија Тривић, начелница Одјељења за културу,туризам и социјалну политику града Бањалука.Говорећи о инфраструктурном дијелу,Тривић је нагласила да ће се тражити најбоље погодности и да у овом моменту град није у прилици да издвоји велика финансијска средства већ  ће се  из годину у годину, у континуитету, дио по дио, реализовати санација и адаптација тврђаве Кастел.
У европској години културног насљеђа,Бањалука ће завршити израду Стратегије развоја од 2018 до 2027 године у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација у оквиру пројекта Локални интегрисани развој.Међу смјерницама будућег развоја града документ обухвата и кандидатуру за европску престоницу културе 2024. године. 

ТВ репортажа

Радио репортажа