latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 02/04/2018 | 09:03

ЕуроХПЦ - ЕУ издваја милијарду евра за суперрачунаре (ВИДЕО/ФОНО)

Европска унија улаже у развој инфраструктуре за рачунаре високих перформанси. Циљ иницијативе ЕуроХПЦ је обезбиједити европским истраживачима и предузећима водеће свјетске суперрачунаре да би развили технологије које ће нам у будућности помоћи у свакодневном животу.У овом пројекту учествује више земаља чланица Европске уније, међу којима је и Хрватска.

Институт "Руђер Бошковић" у Загребу водећа је хрватска научна институција у области природних и биомедицинских наука.У раду истраживача овог института рачунари високих перформанси су незамјењиви за разумијевање научних изазова и одговоре на њих.
"Захваљујући развоју рачунарске науке и развоју све бржих и бољих чипова и рачунарских алгоритама ми смо данас у могућности изводити експерименте из хемије и биохемије у рачунару", изјавио је за РТРС др. сц. Борислав Ковачевић, водитељ Групе за рачунарске бионауке Института "Руђер Бошковић".
Др. Ковачевић објашњава да рачунари омогућују симулирање хемијских и биохемијских процеса на атомском нивоу што даје увид у саму бит хемијске и биохемијске реакције тј. говори о механизмима којима се те реакције одвијају.
Европска унија ће уложити милијарду евра у информациону инфраструктуру како би до 2023. године била међу три најјаче на свијету.Циљ иницијативе је да истраживачи и индустрија развију технологије за обраду великих количина података у многим подручјима.

Такве спознаје се могу  примјенити у индустрији и медицини, а могу се примјенити чак и у процесу едукације."Мислим да је знање један од ресурса у које свака земља, а нарочито овдје земље у регији заправо требају улагати што више.", изјавила је за РТРС др. сц. Данијела Барић, виша научна сарадница Института "Руђер Бошковић".
Улагање у знање је значајан корак за конкурентност економије.Супербрзи рачунари омогућили би на примјер скраћење циклуса производње аутомобила са 60 мјесеци на 24 мјесеца.
"Без тог нема науке, нема технологије,нема индустрије, нема услуга и нема прогреса", изјавио је за РТРС проф.др. сц. Карољ Скала, водитељ Центра за информатику и рачунарство Института "Руђер Бошковић" у Загребу.
Професор Скала објашњава да је ситуација апсолутно јасна и да је приступ ХПЦ оправдан,али ће коштати."Уколико се добро користи и ствара додатна вриједност онда би се јако исплатило,надам се да ће то бити случај у Хрватској.", каже професор Скала.
С обзиром да европски научници и индустрија сада своје податке све више обрађују изван ЕУ пројекат је кључан за независност ЕУ у оквиру информационих података.Финансијски допринос ЕУ ће бити око 500 милиона евра.Државе чланице и придружене земље уложиће сличан износ.Тим средствима би били направљени рачунари највише категорије способни за обављање више од квадрилиона операција у секунди до 2022. кориштењем технологије из ЕУ.

Хрватска сада има суперрачунаре на СРЦЕ-у као и у Ријеци.

"Повезивање тих капацитета са европским капацитетима и сарадња у размјени ресурса даје велике могућности учешћа у врхунским програмима попут програма ЕуроХПЦ", изјавила је Блаженка Дивјак, министарка науке и образовања Хрватске.
Амбициозном европском подухвату до сада је приступило  13 земаља, чланице Европске уније и Швајцарска. 

ТВ репортажа

Радио репортажа