latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 09/04/2018 | 11:22

ЕБРД и ЕУ програми подршке малим предузећима (ВИДЕО/ФОНО)

Уз подршку Европске банке за обнову и развој и Европске Уније више десетина малих и средњих предузећа у Босни и Херцеговини побољшало је пословање.Међу њима је мљекара „Пађени“ из Билеће.Ова компанија је захваљујући пројекту „Подршка конкурентности малих и средњих предузећа у Босни и Херцеговини“ постала конкурентнија на домаћем и регионалном тржишту, половином године почиње извозити производе на тржиште Европске уније.

Мљекара "Пађени" инвестирала је 2.500.000 КМ у нову технологију у протекле двије године.Дио средстава био је кредит Европске банке за обнову и развој од 450.000 евра за који је ЕУ мљекари обезбиједила поврат у износу од 15% по завршетку пројекта.

"Ови програми су веома важни за наш даљи развој јер подстичу нова улагања.Тренутно радимо инвестицију да затворимо процес производње да можемо прерадити 100.000 литара у току 24 сата у нашим погонима.И ова инвестиција ће нас коштати преко милион КМ ове године и то би требало да се заврши негдје до средине јуна мјесеца.",прецизирао је Ненад Вукоје,директор мљекаре "Пађени".

Мљекара запошљава 120 радника и сарађује са хиљаду коопераната.У овој години планира повећати мјесечну производњу на 1.200.000 литара, док ће прерада на годишњем нивоу бити 13 до 14 милиона литара.Тренутно може да прерађује 60.000 литара млијека на дан у 30 различитих производа технолошки обрађених на најсавременији начин.
 "Сваки милилитар млијека који улази у мљекару се посебно испитује и никада се млијеко које није доброг квалитета и које не одговара потребним карактеристикама неће унијети у мљекару."
каже Марија Рогач, технолог у мљекари "Пађени".

Приватном сектору и малим и средњим предузећима који су суочени са недостатком капитала повољни финансијски потицаји обезбјеђују средства за инвестирање и економски развој.
Европска банка за обнову и развој обезбиједила је укупно 20 милиона евра кроз кредитне линије у банкама учесницама у овом двогодишњем програму,изјавио је за РТРС Јан Браун, директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој у Босни и Херцеговини.
"Ова средства помажу малим и средњим предузећима да инвестирају за постизање усклађености са ЕУ директивама у областима заштите околине, заштите на раду, квалитета и сигурности производа. Ради се о подршци компанијама да буду конкурентније што ствара и нова радна мјеста.", прецизирао је Браун.У оквиру заједничког пројекта, уз средства ЕБРД-а од 20 милиона евра Европска унија даје грант од 4 милиона евра.
Предузећа које се пријаве за кредит путем овог пројекта имају јединствену прилику да добију средства за унапријеђење свог пословања у погледу заштите околиша,сигурности радника и квалитета сигурности производа као и да се припреме за приступање Европској унији.

"Мала и средња предузећа имају кључну улогу у ревитализацији економије Босне и Херцеговине и сматрамо да им треба омогућити више простора да се развијају", изјавила је за РТРС Јамила Миловић Халиловић, портпаролка Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.
Европска унија је уложила више од 50 милиона евра у сектор малих и средњих предузећа у БиХ током протеклих 15 година у прехрамбеној, дрвној и металној индустрији као и области туризма. 

ТВ репортажа

Радио репортажа