latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 15/04/2018 | 10:10

Формирање регионалног тржишта (ВИДЕО/ФОНО)

Формирање регионалног економског простора западног Балкана најављено је на самиту земаља учесница Берлинског процеса и Европске уније у Трсту прошле године. Политички лидери из региона тада су се договорили о вишегодишњем акционом плану који обухвата трговину,инвестиције, мобилност и дигиталну интеграцију.Истраживали смо шта би заједничко тржиште на Балкану значило за привреднике и да ли је такав потез остварив.

Стварање заједничког тржишта од 25 милиона потрошача на простору земаља учесница ЦЕФТА-е био би економски логичан процес након што су Хрватска и Словенија постале дио тржишног оквира Европске уније.На већем подручју земље региона би ојачале економски положај и прије уласка у Европску унију.
"Регион мора да иде у том правцу и да покуша да схвати да отклањање баријера и стварање јединственог економског простора није питање да ли ми то хоћемо или нећемо,то је питање да ли ћемо опстати.", изјавио је Марко Чадеж,предсједник Привредне коморе Србије. 
Чадеж додаје да би такав процес омогућио да камиони више не чекају на границама те указује да је потребан један печат о фитосанитарним и ветеринарским сертификатима.
Уједначавање царинских и пореских стопа,стопа за субвенције, кредитних аранжмана у перспективи би значило готово јединствен привредни амбијент.Око 350.000 компанија, углавном малих и средњих предузећа регистровано је на овој територији.
"Најбољи начин је пружити прилику свима да на ширем простору наступају,да се лакше организују, да избјегавамо све оне баријере са којима се сучавамо и приликом преласка граница,роба и људи и капитала и свега што је неопходно за једно квалитетно привређивање.", изјавио је за РТРС Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.
Економисти и предузетници наглашавају да су за јачање сарадње и привлачење инвестиција и даље кључан проблем политичке тензије између земаља у региону.Слажу се да је тешко говорити о било којем простору који подсјећа на мању Југославију због догађаја из прошлости као и да би требало мирити интересе политике и економије.
"И ради будућности наших младих да не иду у западну Европу јер мислим да можемо на простору бивше Југославије обједињавањем економског простора и политичким смиривањем довести у ситуацију овај простор да се сасвим пристојно може живјети.", изјавио је за РТРС Томислав Мајић, директор Удружења за посао и предузетништво "Линк" из  Мостара.Мајић каже да је проблем да политичари схвате да је то једина будућност за овај регион.

За остварење жеља пословне заједнице потребно је јачати политички дијалог и усклађивати прописе међусобно и са европским да би створили бољи амбијент за пословање и инвестирање.
Идеја о формирању регионалног економског простора је одлична, изјавио је за РТРС Петар Ђокић, министар индустрије,енергетике и рударства Републике Српске.
"Таква идеја је остварива уколико нарасте воља и код других држава региона да желе да остваре исти циљ, а то је да се мођусобно повезујемо, да потиснемо прошлост иза себе,али да је не заборавимо и да истовремено будемо спремни и способни да живимо будуће вријеме", рекао је министар Ђокић.

До предстојећег самита Западног Балкана у јулу у Лондону, Савјет за регионалну сарадњу организација која је израдила и проводи вишегодишњи Акциони план представиће нацрт споразума о аутоматском признавању стручних квалификација у сектору грађевинарства и здравства како би се омогућио несметан рад особама тих занимања у цијелом региону.Припрема се и приједлог смањења трошкова роминга ради лакше комуникације. 

ТВ репортажа

Радио репортажа