latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 23/04/2018 | 08:58

Дигитализација региона (ВИДЕО/ФОНО)

Земље региона Западног Балкана најављују повезивање у области дигитализације.За бољу сарадњу и развој потребно је инфраструктурно повезивање и прилагођавање ери дигитализације потврђено је на регионалном дигиталном самиту у Скопљу.

СМАЊЕЊЕ ЦИЈЕНА РОАМИНГА У РЕГИОНУ

Дигитална трансформација региона може да подстакне политички и економски развој овог подручја.Први корак ће бити смањење и у перспективи укидање роаминга по угледу на оно што је учињено у Европској унији.Босна и Херцеговина,Србија,Црна Гора и Македонија су већ у неколико наврата спустили цијене роаминга и резултат већ постоји.

"Сада је већ подношљиво користити 3Г ако имате сарајевски број,а дођете у Скопље или у Београд", изјавио је Горан Свилановић, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу.Други елемент је роаминг између региона и Европске уније, каже Свилановић и додаје да је посао Савјета за регионалну сарадњу да тај процес учини инклузивним.

ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА

Процјењује се да је државама у региону потребно између 1,5 и пет милијарди евра да се приближе Европској унији у области дигитализације.Студија о дигиталној трансформацији коју су израдили истраживачи универзитета у Грацу и Загребу налази да  успјешна дигитализација доноси користи економији,тржишту рада,али и владавини права и смањењу корупције.

"Увјерени смо да овај пут треба да пређемо заједно,Европска унија и Западни Балкан јер дигитализација не прави никакве изузетке.Саставни дио свега тога је да Западни Балкан има користи од већих способности и могућности које су пружене новом Стратегијом проширења Европске уније и вишегодишњим Акционим планом за регионални економски простор", изјавила је Мариа Габриел, европска комесарка за дигиталну економију и друштво.

ДИГИТАЛНЕ ВЈЕШТИНЕ И ЗНАЊА

Поред дигиталне повезаности, интеграције економија Западног Балкана у јединствено дигитално тржиште,побољшања кибернетичке безбједности потребно је радити на унапријеђењу дигиталних вјештина и знања која су неопходна претпоставка нових "дигиталних" послова.

У Босни и Херцеговини недостаје 6.000 ИТ стручњака, изјавио је Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација Босне и Херцеговине."Можете отићи на биро за запошљавање и не вјерујем да ћете наћи било којег ИТ стручњака да је незапослен.То се директно надовезује како на процес дигитализације тако и на 4Г мрежу.Наше младе генерације траже од нас да то реализујемо што прије,", прецизирао је министар Јуско.

ИТ индустрија је један од највећих послодаваца јер у просјеку за свако ново радно мјесто генерира пет нових радних мјеста у другим индустријама.Економски развој ће зависити од политика које власти буду доносиле као и способности земаља да користе нове технологије.

"То су значајни изазови и питања, али смо свјесни да само кроз дигитално повезивање практично ми омогућујемо  право и суштинско повезивање цијелог окружења Западног Балкана", изјавио је Михајло Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије.

СЛИЈЕДЕЋИ САМИТ О ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ У БЕОГРАДУ

Београд је домаћин слиједећег самита о дигитализацији.Дали смо себи рок да до наредне године  реализујемо неке од идеја попут електронског идентитета који важи у једној земљи да омогућимо приступ услугама електронске управе и у другој земљи, каже Јовановић.

Влада у Скопљу била је домаћин самита о дигитализацији организованог заједно са Савјетом за регионалну сарадњу у сарадњи са осталим земљама са Западног Балкана,Европском комисијом и њемачким федералним министарством економских послова и енергетике.

ТВ репортажа

Радио репортажа