latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 29/04/2018 | 16:14

Локална заједница прЕУзима иницијативу (ВИДЕО/ФОНО)

Канцеларија специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини покренула је пројект "Локална заједница прЕУзима иницијативу“, у оквиру којег су представници Европске уније посјетили десет од укупно 15 општина у читавој БиХ.Једна од њих је Соколац у којој је одржана јавна дебата о улози локалне заједнице те изазовима и могућностима које нуди процес приступања Европској унији.

ДЕБАТА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СОКОЦУ

Дебата Европске уније у Сокоцу изазвала је велико интересовање, али и активну дискусију грађана, предузетника, пољопривредника,представника јавне управе и организација младих.
Драган Маловић пољопривредни произвођач из Сокоца каже да је овом приликом добио информације које до сада није имао.
"Добили смо информације гдје да се обратимо,шта да радимо,на који начин да аплицирамо за пројекте тако да мислим да је дебата била доста добра.",рекао је Маловић.
Дебата је била инспиративна и подстицајна за младе да се активирају и учествују у пројектима које нуде европски фондови, изјавила је Ана Маловић, секретарка Српског просвјетног друштва "Просвјета", одбора у Сокоцу. "Нашли смо простор за даљи просперитет нашег удружења кроз РеЛоад пројект и надам се да ћемо наредне године успјети са нашим пројектом да остваримо неки завиднији успјех.", каже Маловић.
ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗНАЧАЈНЕ У ПРОЦЕСУ ЕУ ИНТЕГРАЦИЈА

У отвореном дијалогу истакнута је важност покретања локалних иницијатива с обзиром да се 80 одсто живота одвија у општинама.
"Локалне заједнице су веома битан аспект европских интеграција и оне су заправо они који ће директно имати користи од европских интеграција.", изјавио је Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.
"Локалне заједнице су управо те које имају јако битну улогу у цијелом том процесу,иако се често погрешно мисли да је процес европских интеграција битан само за главне градове и да је то процес који се тиче само одређених елита", истакао је амбасадор Вигемарк.
"Итекако је добро што можемо у овим сусретима директно разговарати са грађанима и свим другим заинтересованим о функционисању ЕУ,перспективи земље и локалним заједницама у Европској унији и пројектима које заговарамо,а који могу бити корисни за ове заједнице.",изјавио је Гијом Русон,амбасадор Француске у Босни и Херцеговини.
НОВИМ ПРОЈЕКТИМА ДО ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА

Соколац је учествовао у више пројеката ЕУ, а сада се отварају и могућности за нове пројекте којима би економски развијали ову средину.
" Ово ће много значити за наше становништво и ширу регију и сигурно ће наша локална заједница наћи мјесто у пројектима који ће се одобравати из ИПА фондова и предприступних фондова Европске уније", изјавио је Милован Бјелица, начелник општине Соколац.
Домаћи и регионални економски стручњаци у овој дискусији говорили су о примјерима добре праксе сарадње локалне управе и привредника.
"У процесу нашег пута ка Европској унији желим да вам улијем самопоуздање и повјерење да је то исправан процес и да постајете свјесни да радите на побољшању ваше привреде и капацитета.",изјавила је Љиљана Белада, координаторка Европске мреже предузетништва из Црне Горе.
Соколац је десета укупно 15 општина у читавој Босни и Херцеговини која је домаћин дискусије “Локална заједница прЕУзима иницијативу”.
ТВ репортажа
Радио репортажа