latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 07/05/2018 | 18:38

Млади и друштвене мреже (ВИДEО/ФОНО)

Комуницирање дјеце и младих преко друштвених мрежа је резултат технолошког напретка који се не може зауставити.Улога виртуелне комуникације у животу нове тзв. з генерације или е-кидс генерације и предности и опасности које се крију у кориштењу нових технологија биле су међу темама Балкан Тубе Феста Бањалука под слоганом "Реци не мржњи" одржаног протеклог викенда у Бањалуци под покровитељством Европске уније.

 

ФЕСТИВАЛ YOUTUBE КУЛТУРЕ БАЊАЛУКА 2018
Тинејџери су у редовима нестрпљиво чекали сусрет са својим омиљеним youtuberima.
Њихова очекивања и интересовања су различита.
”Дошла сам зато што је ово први пут да се у нашем граду одржава фестивал,
гледам youtube и пратим youtubере који су овдје дошли.Волим гледати дјевојке које се шминкају или неке скечеве.”,рекла нам је једна тинејџерка,док друга каже да углавном гледа скечеве и блогове.
ПРЕДНОСТИ И ИЗАЗОВИ НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА
На балканској youtube сцени многе особе постављају различите садржаје на youtube канал и најчешће их прате млади. Неки од њих имају и више од 300.000 прегледа и зато постају такозвани инфлуенцери, посебно на младе.
“Снимам најразличитије видее од скеч смијешних видеа до озбиљних тема везаних за школу, савјете за учење и образовање.”,каже Леа Станковић из Београда.
YOUTUBE ПОСТАО ДИО САВРЕМЕНЕ КУЛТУРЕ
Статус, твит, фотографија или видео омогућили су да свако постане медиј за себе стављајући традиционалну комуникацију потпуно у други план.
"На друштвеним мрежама ми ослобађамо сав свој друштвени потенцијал исто као што то радимо окружени људима.Ми причамо са стварним људима на друштвеним мрежама,а не са измишљеним особама", објашњава Ана Галић,професорка филозофије и социологије у Гимназији Бањалука. Информатички неписмен човјек данас није приспио нигдје.Ми можемо негодовати,али би се требали се и прилагођавати.", нагласила је професорка Галић.
ПРИЛАГОДИТИ СЕ НОВИМ НАЧИНИМА КОМУНИКАЦИЈЕ
Поред низа предности нови начин комуникације има и бројне изазове и потребно је поставити јасну границу између стварног и виртуелног свијета.
"Ништа не може замијенити физичку активност, свјеж ваздух, живу ријеч и комуникацију уживо",каже Ана Галић, професорка филозофије и социологије у Гимназији Бањалука.
ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ YOUTUBE ФЕСТИВАЛУ У БАЊАЛУЦИ
У едукативним дискусијама о утицају youtube у друштву, погледу родитеља и другим темама учествовао је шеф Делегације Европске уније у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк. Европска унија подржава комуникацију међу младима преко Youtube канала јер даје слободу израза и мисли те доприноси демократизацији друштва.
“Сви говоримо истим језиком и заправо смо прва манифестација која је окупила цијели регион на једном мјесту.Заиста није важно ко је Бошњак,Србин или Хрват, цијела сцена је врло јединствена.",изјавила је Мирјана Владисављевић, организаторка Балкан Youtube фестивала у Бањалуци.
Фестивал од 2015. године повезује младе у регији.Балканска youtube сцена је трећа по величини на свијету послије Америке и Велике Британије.
ТВ репортажа
Радио репортажа