latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 14/05/2018 | 08:54

Писа тестирање ученика (ВИДЕО/ФОНО)

Босна и Херцеговина први пут учествује у Писа истраживању највећем свјетском образовном истраживању о процјени знања и вјештина ученика.Тестирање се проводи од 4. априла и траје до 25. маја.Колико су наши образовни системи функционални биће познато када буду објављени резултати истраживања у децембру 2019. године.

ПИСА ТЕСТИРАЊЕ УЧЕНИКА ПРВИ ПУТ У БиХ
Тестирање обухвата 7.000 петнаестогодишњака у цијелој Босни и Херцеговини у више од 230 школа одабраних методом случајног узорка. Међу 72 школе у Републици Српској је гиманзија "Филип Вишњић" у Бијељини у којој су ученици урадили електронски Писа тест о читалачкој писмености.
ТЕСТИРАНА ЧИТАЛАЧКА ПИСМЕНОСТ УЧЕНИКА
Ученик ове школе Стефан Тодоровић каже да питања нису била тешка и да су се односила на провјеру општег знања ученика.
"У неким питањима је требало да се размишља и да се сјетимо претходног",рекла је ученица Ангелина Филиповић, док је Александар Тадић оцијенио да је било занимљиво иако, каже, требало је сједити три сата за рачунаром и радити тест.
Испитни задаци састоје се од уводног текста засниваног на стварној животној ситуацији или проблему, потом слиједи низ задатака вишеструког избора или питања отвореног типа.Истраживање се обавља сваке три године и поред читалачке укључује и процјену вјештина и знања из математичке и писмености из природних наука.
ПРИМЈЕНА ЗНАЊА У СТВАРНОМ ЖИВОТУ
„Тај тест показује практичну примјену знања и да ли треба нешто да се мијења у самом систему образовања", изјавио је Владимир Шавија, директор Гимназије Филип Вишњић у Бијељини.
СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА НА ТЕСТУ
Министарство просвјете и културе Републике Српске је саопшило да је организовање Писа тестирања важно с обзиром да на објективан начин помаже да се прецизирају недостаци у образовном систему и да утврђује да ли су ученици овладали знањима која им помажу да се сналазе у свакодневном животу.Циљ је испитати колико су ученици након завршеног обавезног образовања припремљени за даље школовање, укључивање у процес рада и активно учешће у друштву. ПИСА истраживање, у сарадњи са надлежним образовним властима и школама, проводи Агенција за предшколско, основно и средње образовање, ПИСА центар за БиХ.
"Тестирање би требало посматрати на начин да све што видимо да није добро пронађемо начин како да то побољшамо.Ако се и десе неки лоши резултати то не би требало да буде за нас рушење неког нашег достојанства него напротив један додатан мотив како да будемо много бољи", изјавила је Жанета Џумхур, координаторка Писа истраживања у Босни и Херцеговини.
БиХ учествује у ПИСА 2018 истраживању, али није чланица Организације за економску сарадњу и развој. Босна и Херцеговина је приступила програму након залагања Европске уније и новчане подршке за улазну карту.Како је саопштено из Делегације Европске уније у БиХ улазна карта за 2017., 2018. и 2019. годину износи око 200.000 евра.
Према прошлогодишњим резултатима на врху свјетске листе су Сингапур и Јапан,из Европе Естонија, а у нашој регији најбоље знање показали су ученици из Словеније.
ТВ репортажа
Радио репортажа