latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 21/05/2018 | 10:17

Бугарска фондовима ЕУ развила транспортну мрежу (ВИДЕО/ФОНО)

Како је Бугарска позиционирана данас у Европи као чланица Европске Уније и тренутно предсједавајућа Унијом? Које је промјене овој земљи омогућило чланство.Истраживали смо зашто је Бугарска једна од најуспјешнијих чланица у кориштењу новца европских фондова и како ова искуства могу користити земљама у регији, кандидатима за приступање Европској унији.

Бугарска је најбоље резултате кориштења европских фондова постигла у развоју транспортне инфраструктуре.У Софији живи више од милион и по становника.Многи бирају метро као превозно средство.
"Много предности нам је донијело чланство, код нас се то највише види у развоју саобраћаја.Брзо, економично,без загађења и гужви.",кажу нам становници  у анкети на улицама главног града Бугарске.Европски фондови су покренули трансформацију економије Бугарске која се нада уласку у ево зону ове године.
"Фондови Европске уније дају и веома снажну политичку поруку и знак су солидарности.
Европска унија помаже неразвијеним регионима да достигну просјек стандарда Уније. програмском периоду од 2014 до 2020 године Бугарска располаже са више од 30 милијарди евра новца европских фондова, изјавио је за РТРС Огниан Златев, шеф Представништва Европске уније у Бугарској.
Златев је посебно издвојио пројекат метроа у Софији који је омогућио квалитетнији транспорт, али и заштиту животне околине.
Фондови ЕУ у овој земљи чине више од 70 одсто јавног инвестирања, а успјешност апсорпције новца се заснива на снажним административним капацитетима, добром програмирању, управљању и јасним циљевима.
""Најприје треба да видимо ефикасност фондова 2007 -2013, активности на половини актуелног програмског периода 2014 -2020 и да направимо приједлоге за будуће пројекте.Посебно је важно да се заврши европска енергетска мрежа Тент.", изјавио је Андреј Новаков, посланик Европског парламента из Бугарске.
Повезивање унутар региона Западног Балкана и јача сарадња користиће и земљама кандидатима за чланство.
"У свим контактима које сам имао са институцијама и појединцима показали су интересовање и добру вољу да пренесу своја искуства и у изради пројеката и да нам помогну у томе.", изјавио је за РТРС Радомир Богдановић амбасадор Босне и Херцеговине у Бугарској. У посљедње двије године било је више међудржавних посјета него за читав претходни период од успостављања дипломатских односа између Бугарске и Босне и Херцеговине,нагласио је амбасадор Богдановић.
И развој региона зависи од саобраћајне повезаности што је потврђено и на самиту ЕУ- Западни Балкан.Бугари најављују градњу аутопута од Софије до границе са Србијом.
Градиће се аутопут Београд Сарајево, а предвиђена је и реконструкција пруге Београд Бар.
ТВ репортажа
Радио репортажа