latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 27/05/2018 | 14:59

Транспортно повезивање региона Западног Балкана (ВИДЕО/ФОНО)

Оснивањем Транспорне заједнице региона почео је системски приступ развоју инфраструктуре на Западном Балкану који предвидја повезивање путним И жељезничким коридорима као И пловним путевима.Најављени су велики инфраструктурни пројекти за које су спремни И вец постоје И европски фондови.

План изградње транспортне инфраструцтуре заједнички се реализује између учесница са Западног Балкана и ЕУ према уговору о формирању транспортне заједнице потписаном 2017.године.Сједиште транспортне заједнице је у Београду.
"Суштински транспотна заједница већ ради, тачно се зна шта су транспортне руте које су усвојене заједно са земљама Западног Балкана.Наша конекција са Европом,законодавне активности,усклађивање све оно што Србија суштински већ ради.Приоритет ,када говоримо о транспортним рутама јесте аутопут Ниш-Мердаре-Приштина.", изјавила је за РТРС Зорана Михајловић, министарка грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре Србије.
Србија до краја ове године најављује изградњу источног крака Коридора 10 што значи спајање аутопутем од Мађарске до македонске границе као и од Хрватске до бугарске границе у дужини од 800 км. Са Босном и Херцеговином се покушава пронаћи оптимална рута за изградњу аутопута Београд -Сарајево.
"Сада имамо новац за 10 дионица на коридору 5Ц и за луку Брчко.Од тих десет за седам су већ потписани уговори и новац може да буде оперативан", изјавио је за РТРС Исмир Јуско, министар транспорта и комуникација Босне и Херцеговине.Сада је на нивоу ентитета да се распишу међународни тендери, нагласио је министар Јуско.

Европска Унија ће издвојити значајна додатна средства и за пројекте транспортног и енергетског повезивања, туризма и заштите животне околине за земље јадранско-јонске регије, закључено је на Трећем форуму стратегије ЕУ за земље тог региона у Катанији на Сицилији. Лена Андерсон Пенч, директорка Директората за регионалну политику Европске комисије
"Ово је веома значајна макрорегионална стратегија која обухвата четири земље чланице и четири које су у процесу приступања.Што се тиче Комисије ми радимо на томе да олакшамо и подржимо имплементацију ове стратегије.Фондови су на располагању,али је до сваке земље учеснице појединачно како ће искористити средства за пројекте.", изјавила је за РТРС Лена Андерсон Пенч, директорка Директората за регионалну политику Европске комисије.

У усвојеној министарској декларацији позива се да тјешњу сарадњу у земљама чланицама Јадранско јонске регије, а посебно међу земљама којима је политичка перспектива чланство у Еропској унији.
Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије
Црна Гора је преузела предсједавање Форумом Јадранско јонске регије од Италије, а нова чланица постала је Бивша Југословенска Република Македонија.
ТВ репортажа
Радио репортажа