latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 11/06/2018 | 09:07

Дигитализација у региону:Србија развија ИТ сектор (ВИДЕО/ФОНО)

Дигитализација је покретач брзих промјена економије и друштва у цјелини,мијења начин комуникације и доноси послове за будућу генерацију. Истраживали смо како ову прилику користе земље у регији и да ли хватају корак с технолошки напредном Европском унијом.Србија је на путу да постане регионални лидер у овој области.

 

РАЗВОЈ ИТ СЕКТОРА У СРБИЈИ
Информационе комуникационе технологије су међу највећим покретачима привредног раста у Србији.Најзначајнији допринос је извоз ИТ услуга са приходом од 900 милиона евра у прошлој години.
„У задњих пет година извоз ИТ услуга расте 20% на годишњем нивоу и ИТ се сматра најздравијом граном привреде Србије", изјавила је за РТРС Зоја Кукић из Стартит центра.

Циљ Владе Србије је да извоз ИТ индустрије достигне 2,5 милијарде евра до 2023. године. Ова област тренутно запошљава 20.000 радника,а на тржишту се годишње појави око 1.500 нових квалификованих програмера.
“Сада је на нама из ИТ сектора да помогнемо да сви напори даљег напретка буду паметни. Ми се у ИТ заједници трудимо да помогнемо нашој земљи да на паметан начин расте, а то је да улаже у нове ИТ технологије.”, наводи Зоја Кукић.
ВЛАДА СРБИЈЕ УЛАЖЕ У РАЗВОЈ ИТ СЕКТОРА
Влада Србије улаже 65 милиона евра у инфраструктуру за ИТ у наредне три године. Недавно је одржан први државни хакатон у организацији Канцеларије за информационе технологије и е- управу у сарадњи са кабинетом предсједнице Владе Србије.Тимови програмера радили на новим рјешењима за ефикаснији рад портала е-управа.
"Електронски сервиси и е- управа су најбољи начин да пружимо квалитетну, брзу услугу нашим грађанима и привреди.Такође, то је најбољи и најефикаснији начин за борбу против корупције.Други циљ је да се што више ослањамо на домаћу памет, инвентивност и креативност.",изјавила је Ана Брнабић, премијерка Србије.

Е-УПРАВА НА ЦИЈЕЛОМ БАЛКАНУ
Иницијативе попут регионалног Дигиталног самита у Србији идуће године требало би да у читавом региону кроз дигиталну трансформацију подстакну политички и економски развој.
Захваљујући електронској идентификацији и прекограничном повезивању грађани Србије ће моћи да користе услуге електронске управе у окружењу Западног Балкана.
"До наредне године планирамо да реализујемо неке од идеја попут тога да електронски идентитет који важи у једној земљи омогући и приступ услугама електронске управе и у другој земљи", изјавио је за РТРС Михаило Јовановић, директор Канцеларије Владе Србије за ИТ технологије.
Један од показатеља стратешког правца јесте и увођење информатике као обавезног предмета. Основци у Србији од недавно почињу да уче програмирање од петог разреда основне школе. Пријемни испит за ИТ одјељења ове године је положило пет пута више ђака него 2017. године.
ТВ репортажа
Радио репортажа