latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 11/06/2018 | 09:56

Хрватска штити спољну границу Европске Уније (ВИДЕО/ФОНО)

Хрватска финализира припреме за улазак у Шенген зону.Након испуњавања техничких критерија Влада се нада и брзој политичкој одлуци ЕУ о уласку у зону без унутрашњих граничних контрола заједно са Бугарском и Румунијом које су већ испуниле техничке услове.

ХРВАТСКА СПРЕМА ШТИТИТИ СПОЉНУ ГРАНИЦУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
Хрватска је технички спремна за улазак у Шенген.Посједује савремену опрему за надзор границе, камере, радаре, скенере,возила.Успјешно примјењује шенгенски информациони систем.Искориштено је свих 120 милиона евра средстава ЕУ намјењених за прилагођавање захтјевним стандардима.
"У овом тренутку Европска унија је очито спремна платити додатна средства за додатан ангажман хрватске полиције која извршава одређене обавезе, рећи ћу то тако, за некога другог.То јесте и за нас ,али ту постоји једна озбиљна опасност да Хрватска почиње бити граничар", изјавио је за РТРС Ранко Остојић, предсједник Одбора за унутрашњу политику и безбједност Сабора Хрватске.
Предстоји и договор на нивоу цијеле Европске Уније о будућој контроли спољне границе.
Хрватска ће у том погледу имати посебне задатке с обзиром да има више од хиљаду километара спољне границе према трећим земљама међу којима највише са Босном и Херцеговином.
"Хрватска мора ,прије свега, доказати да је способна ефикасно чувати заједничку спољну границу Европске уније,а то значи да мора имати оспособљену полицију и све пратеће службе које морају водити рачуна о томе да граница заиста буде пропусна за све, осим за оне који немају право прећи преко ње.",изјавио је за РТРС Тонино Пицула посланик Европског парламента из Хрватске.Ово је посебно важно, сматра Пицула у ситуацији када се назире нека нова врста наставка мигрантске кризе из 2015. године.
ШЕНГЕН- ДОСТИГНУЋА И ОЧЕКИВАЊА
На међународној конференцији „Шенген – достигнућа и очекивања“ у Дубровнику поводом припрема за приступање Хрватске шенгенском простору истакнуто је да граничне контроле шест држава чланица ЕУ-е уведене у вријеме мигрантске кризе морају бити привремене, а не трајне.
Европски парламент у свом извјештају позива на укидање контрола на националним границама и јачање међусобне безбједносне сарадње.
"Комесару Аврамопулос, Европска комисија има огромну одговорност, мора искористити своја овлаштења.Сви имамо исту обавезу ,а то је да Шенген вратимо европским грађанима.", рекао је Карлос Коељо, извјестилац Европског парламента за Шенген.
"Морамо ојачати и сачувати ово велико достигнуће које представља симбол нашег једиства. Али, са друге стране без контроле граница разумљива је и забринутост за безбједност.Зато морамо да учиинимо све како бисмо сачували пажљив баланс између слободе кретања и безбједности.", рекао је Димитрис Аврамопулос европски комесар за миграције.
ХРВАТСКА У ШЕНГЕНУ ОД 2019. ГОДИНЕ ?
Спољне границе Еврропске уније дуге су 50.000 километара.Шенгенски простор чини 26 држава чланица и више од 400 милиона становника.Од чланица Уније у Шенгену још увијек нису Хрватска,Румунија,Бугарска и Кипар.Потписници Шенгенског споразума су Исланд,Лихтенштајн,Норвешка и Швајцарска иако нису чланице Европске уније.
ТВ репортажа
Радио репортажа