latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 16/06/2018 | 17:31

Аустрија:Западни Балкан и ширење ЕУ међу приоритетима предсједавања (ВИДЕО/ФОНО)

Аустрија од првог јула преузима шестомјесечно предсједавање Савјетом Европске уније од Бугарске.Главни приоритети предсједавања биће безбједност, посебно борба против илегалне миграције и радикализације, али и европска перспектива земаља Западног Балкана.

“Европа која штити” мото је аустријског трећег по реду предсједавања Савјетом Европске уније. Најважнији приоритет је безбједност и борба против илегалне миграције,осигуравање граница с једне стране и успостављање сигурности унутар ЕУ са друге.Сљједећи циљ је обезбјеђење благостања и конкурентности кроз дигитализацију те стабилност на Западном Балкану.

“Приоритет ће бити и сусједство јер само ако у сусједству постоји стабилност и безбједност то је могуће и у Европској унији.Стабилизација југоисточне Европе је веома важна за Европску унију.", изјавио је аустријски канцелар Себастијан Курц и додао да је Аустрија свјесна да преузима предсједавање Европским савјетом у веома тешкој и изазовној ситуацији.

Европска унија и Аустрија очекују конкретнији напредак у приступним преговорима Србије и Црне Горе као и осталих земаља на основу јасних критеријума и индивидуалног развоја.Подржавају и формирање јединственог економског простора као допринос развоју цијелог региона и смањењу етничких тензија.

"Аустрија је снажно посвећена Западном Балкану,а и ми у Комисији, не само свјесни стратешког значаја, радимо све да оснажимо земље у регији не само средствима него и политички",изјавио је за РТРС Јорг Војахн, шеф представништва Европске комисије у Аустрији.
Чињеница да је Аустрија међу приоритете програма предсједавања ставила Западни Балкан свакако је сигнал,наводи Војахн и додаје да сви у Аустрији говоре о снажним историјским и економским везама и да су аустријске компаније врло активне у региону и највећи су инвеститор у неким од ових држава.
Иако су земље којима је циљ чланство у Европској унији имале већа очекивања Самит ЕУ и Западни Балкан у Софији прошлог мјесеца, према мишљењу аналитичара, донио је помак.Вратио је фокус на регион у форми Агенде повезивања која представља подршку ЕУ развоју региона.
"Аустрија као генерално неутрална,али чланица Европске уније са снажном проевропском оријентацијом,а налази се у центру Европске уније, себе види као градитеља мостова и биће усмјерена на јачање дијалога са свим државама.", изјавила је за РТРС Софиа Мариа Сатанакис, истраживач Аустријског Института за европску и безбједносну политику.
„Тежи се ка томе да процес проширења не буде далека будућност јер то није опција за земље које се придружују.Ако чекате дуго то би могло изазвати дезоријентацију, сумњу у европску интеграцију, а то не желимо.Укључивање читаве регије је оно чему тежимо,посебно Аустрија.“, оцијенила је Сатанакис.
Сљедећи самит о проширењу најављен је за двије године у Хрватској која би требала да предсједава Савјетом Европске уније 2020 године.Међутим,будућност земаља Западног Балкана у Евроској унији много више зависи од праве посвећености политичара региона у погледу испуњавања критеријума из Копенхагена, нарочито политичких, који су предуслов за чланство.
ТВ репортажа
Радио репортажа