latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/06/2018 | 12:09

Енергетско повезивање региона (ВИДЕО/ФОНО)

У оквиру припрема за приступање Европској унији регионално енергетско повезивање земаља Западног Балкана покренуто је на самиту у Бечу 2015. године.Који су кораци до сада предузети и какав утицај би регионална интеграција тржишта електричне енергије имала на економски раст и укупну енергетску стабилност?

Либерализација тржишта електричне енергије донијела би 270 милиона евра годишње корисницима у свим земљама региона,објавио је Секретеријат Енергетске заједнице југоисточне Европе у Студији о Западном Балкану. Такође, повезивање у енергетици и прихватање прописа ЕУ значило би стварање тржишта без монополиста.
“Интеграција увијек омогућује да се струја купује тамо гдје је најјефтинија. Сви други сегменти који имају утицај на рачун за струју на крају мјесеца могли би бити знатно нижи уз либерализацију и интеграцију у регионално тржиште. “,изјавио је за РТРС Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе.

Босна и Херцеговина знатно касни у преношењу и провођењу законодавства Европске уније у области електричне енергије и гаса што доводи у питање њену кредибилност у приближавању Европској унији и има утјецај на даљњи развој, сигурност снабдијевања и интерес инвеститора.
“Веома је важно да се повезујемо,али и да усвајамо напредне стандарде и због тога стално инсистирам на Трећем енергетском пакету да нађемо тај договор",изјавио је за РТРС Мирко Шаровић,министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине. Према ријечима министра Шаровића напредно законодавство у области електричне енергије и гаса би омогућило и приступ европским фондовима у овој области.”.
Стручњаци упозоравају да је крајње вријеме за доношење стратешких одлука и рјешења како се енергетски богата БиХ не би довела у позицију да увози електричну енергију.
“Транзиција није нешто што не треба да платите,али најгора цијена је ако је не урадите",а онда дођете да извозите електричну енергију и тада не можете да контролишете цијену електричне енергије и тада је најскупља",изјавио је за РТРС Мирза Кушљугић, професор Електротехничког факултета Универзитета у Тузли.
Енергетски сектор се до сада ослањао на фосилна горива и угаљ, сада се окреће ка производњи енергије из обновљивих извора што захтијева озбиљан приступ улагању у ове изворе енергије и провођење реформи.
"Дешавало се и дешава се да су веома неефикасне термоелектране имале профит, а веома профитоносне хидроелектране имале су губитак што је потпуно нелогично.Наравно, све се то на крају сведе на цијену коју плаћају потрошачи.", истакао је Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе.
Иницијатива за регионално повезивање укључује и стварање регионалног тржишта струјом и формирање берзе електричне енергије као дио обавеза које проистичу из чланства у Енергетској заједници југоисточне Европе и европских интеграција.
ТВ репортажа
Радио репортажа