latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 08/05/2021 | 21:29

Колико млади знају о ЕУ и европским интеграцијама? (ВИДЕО/АУДИО)

Када се говори о информисаности грађана,посебно младих, о европским интеграцијама и Европској унији често се могу чути критике да је познавање овог процеса недовољно. Према истраживањима, већина се о овој тематици информише путем медија. Међутим, мали број грађана вјероватно би знао да објасни како функционишу европске институције, шта је 14 приоритета за БиХ или како ће изгледати преговарање по кластерима.Како побољшати разумијевање процеса европских интеграција и колико млади уче о овој тематици у школама и на факултетима?

Гимназијалци у Бањалуци стичу сазнања о глобалним политичким и друштвеним односима у оквиру наставног предмета Демократија и учешћем у међународним пројектима.Ученица Гимназије у Бањалуци Маја Мацура каже да је то знање више продукт самосталног истраживања. "Изразито је важно да се знају барем неке основе које могу да се примјене што нама није пружено, а из разлога да бисмо из средњошколског образовања изишли као едуковани и информисани млади људи",сматра Маја Мацура.
Информације о Европској унији и евроинтеграцијама ученици добијају и на ван наставним активностима. Дебатни клуб у бањалучкој гимназији дјелује од 2012.године.Интересовање ученика је константно и сада када је рад клуба прилагођен условима пандемије Цовид-а 19.
Професорица књижевности у Гимназији Бањалука Бранка Лјубојевић потврђује да су ученици много више заинтересовани за тај тип рада и закључује да је потребно унаприједити образовни систем, прије свега, у погледу актуелизације књижевних дјела."Не може вам посљедња објављена књига бити из 1982. а ви сте рођени 2002.године.",закључује професорица Лјубојевић.
Студенти изучавају теме у вези са Европском унијом и процесом европских интеграција.На Правном факултету у Бањалуци имају предмете и модуле из ове области.
Нјегослав Јовић, виши асистент на предмету Право интелектуалне својине на Правном факултету
у Бањалуци каже
"Студенте Правног факултета од 2008. године од реформе и увођења права Европске уније као обавезне наставно-научне дисциплине у наставном плану и програму Правног факултета учимо основним институтима права Европске уније, пословног права, права конкуренције ,спољних односа гдје припада и Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском унијом.Наши студенти по завршетку Правног факултета имају више него елементарно знање о инстиутуцијама и самом праву ЕУ.
Завидно знање о функционисању Европске уније показали су студенти са којима смо разговарали,али кажу да би путем медија у јавности требало бити више информација о овој тематици.
"Заинтересовани за ову материју могу да на факултету стекну сасвим довољно знања да разумију како функционише Европска унија.Чињеница је да млади генерално, не само студенти, немају довољно информација о ЕУ и погодностима,али и манама које нам пружа тај пут.",рекао је Борис Ђукић, студент продекан Правног факултета у Бањалуци.
Студенти сматрају да чланство БиХ у Европској унији није циљ сам по себи већ да се ради о трансформацији читавог друштва у којој учествују сви грађани.
Алексеј Инџић, студент и генерални секретар Студентског савеза Правног факултета у Бањалуци каже да се теме о ЕУ користе када су потребне за доказивање политичких бодова и закључује да "недовољна аналитика у самом схватању поимања европских интеграција у неку руку обмањује јавност."
Млади саговорници вјерују да чланство у Европској унији доноси бројне предности и могућност да студирају или раде било гдје у Унији, а потврђују да постоје и предрасуде у вези са европским интеграцијама и да оне потичу углавном од незнања.
Лука Шобот, студент и потпредсједник Студентског савеза и члан Наставно-научног вијећа Правног факултета у Бањалуци сматра да " док је један народ док постоји дужан чувати свој језик, културу и историју и да се уласком у Европску унију те вриједности никако не могу изгубити."
Омогућити стицање адекватних знања је неопходно јер ће и пред младима бити задатак стварања бољег друштва.Да би тај процес био успјешан и не превише спор таква знања ,прије свега, треба да добију у образовним институцијама.
ТВ репортажа
Радио репортажа