latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 29/05/2021 | 20:01

ЕУ4АГРИ - подршка Европске уније развоју пољоприведе (ВИДЕО/АУДИО)

Европска унија суфинансира инвестиције у пољопривреду којима ће у оквиру пројекта ЕУ4Агри подржати 2.600 пољопривредно-прехрамбених произвођача у Босни и Херцеговини од 2020. до 2024.године.Средства су намијењена за прераду воћа, поврћа, млијека, меса и рибе.Све информације о јавним позивима,пријавама и роковима за подношење пријава налазе се на интернет страницама и друштвеним мрежама Европске уније и УНДП-а у Босни и Херцеговини.


Пољопривредна задруга Сребреница (ОПЗ Сребреница) бави се прерадом воћа.Уз подршку Европске уније успјела је запослити још радника и добити нову опрему којом је унапријеђен процес прераде малине и повећана продуктивност.


Захваљујући пројекти ЕУ4Агри добијена је потребна опрема која укључује машину за прање гајби, машину за прање подова и млин за мљевење малине, објашњава Иван Тодић, директор Опште пољопривредне задруге Сребреница.Тодић наглашава да су ова средства јако значајна.
Укупна вриједност ове, за пољопривредну задругу Сребреница важне инвестиције, је 167.900 КМ, од чега је Европска унија обезбиједила 126.000 КМ бесповратних средстава.Учешће задруге је 30 одсто.Модернизација производног процеса ствара нове прилике и дугорочно јача позицију на домаћем и страном тржишту.
"80 одсто производа пољопривредне задруге завршава на територији Европске уније.Ми стално проширујемо тржишта.Један дио пласирамо у Турску и један у Америку", каже директор ОПЗ Сребреница и додаје да ће се ефекти пројекта ЕУ4Агри одразити и на повећање обима и количине робе коју ће реализовати према Европској унији.


У оквиру овог пројекта и 25 коопераната ОПЗ Сребреница добило је пољопривредну опрему која ће им олакшати обраду земљишта, а тиме омогућити и ширење засада малине.
Салко Муратовић, кооперант ОПЗ Сребреница каже да је добио мотокултиватор са прикључком, фрезом и плугом."Пуно нам ово значи,помоћ је велика и за превоз малине и за фрезање по малинама и за врт се може користити", наводи Муратовић.


Европска унија је обезбиједила 20 милиона евра за пољопривреднике и за нова радна мјеста, економски опоравак од Covid-19 и модернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора у оквиру четверогодишњег пројекта Европске уније за пољопривреду (2020-2024). Бесповратна средства Европска унија додјељује у областима: улагања у примарну производњу и капацитете за прераду ради боље тржишне ефикасности, јачање савјетодавних услуга за унапређење знања и развој вјештина и јачање економије руралних подручја. Пројекат проводе и суфинансирају Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у БиХ и Чешка развојна агенција.
ТВ репортажа
Радио репортажа