latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 05/06/2021 | 19:58

ЕСАП 2030+ БиХ: Израда Стратегија заштите животне околине (ВИДЕО/АУДИО)

Босна и Херцеговина је уз подршку Шведске почела израду Стратегије заштите животне средине и Акционог плана, ЕСАП 2030+. Ради се о стратешком документу у којем ће бити утврђени циљеви политика заштите околине у БиХ и најважније активности до 2032. године и даље.

Стратегија би требала побољшати политике, помоћи усклађивање прописа са правним насљеђем Европске уније и повећати свијест јавности о важности заштите животне околине. Финансијску подршку пружа Амбасада Краљевине Шведске у БиХ.Припрема је повјерена Институту за животну околину из Штокхолма.

Процес се може подијелити на три дијела,каже за РТРС Бернардас Падегимас, пројектни менаџер у Институту за животну околину из Штокхолма. Најприје се  ради процјена гдје се сада налазимо,који су кључни изазови у изради развојне стратегије, шта треба унаприједити, које активности провести, прецизирао је Падегимас и додао да се трећи дио односи на усвајање докумената и да је то на владама.

У радним групама учествује више од 700 стручњака.Циљ је да се до јесени направи нацрт стратегије.
Четири акциона плана, по један за сваки ниво власти, обухватиће више подручја: квалитет ваздуха, вода, потрошња енергије, климатске промјене, отпад, биодиверзитет, сигурност хемикалија и бука. Најприје ће бити сагледани капацитети како би се утврдило шта се може урадити у процесу прилагођавања.

Свјетлана Радусин, координаторка за Републику Српску и помоћница министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске изјавила је да је успостављање на терену један дуги процес.Процес је да се људи и привреда и свако од нас прилагоди тим нормама које ће нам омогућити лакши, здравији и љепши живот и заштитити животну средину.Тако да и кроз ове документе сигурно се неће за ових 10 година моћи рећи да је све завршено, оцијенила је Радусин.

Уз институције, у јачању система за управљање заштитом животне средине, учествују и организације цивилног друштва.Окупљен у мрежу "Еко БиХ", невладин сектор активно прати израду еколошке студије консултативно, дајући приједлоге и коментаре.Раније, ову могућност нису имали нагласила је Емина Вељовић, извршна директорица Аархус центра у БиХ.Вељовић каже да су ступили у контакт са амбасадом Шведске и Штокхолмским институтом који помажу при изради ове Стратегије и предложили начин сарадње.Већ дуги низ мјесеци су дио радне групе и заједно са колегама дају одређене коментаре.

Предвиђено је да ће БиХ ЕСАП 2030+ бити припремљен и достављен владама у БиХ на усвајање до краја 2021. године.Садржај овог документа директно ће утицати на квалитет живота садашњих и будућих генерација, а посебно у дјелатностима које зависе од природних ресурса попут пољопривреде, шумарства, туризма и других.

ТВ репортажа

Радио репортажа