latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 12/06/2021 | 19:49

ИПА III - ЕУ издваја 14,2 милијарде евра за Западни Балкан и Турску (ВИДЕО/АУДИО)

Европски парламент и Савјет Европске уније постигли су договор о инструменту претприступне помоћи ИПА III.На располагању је укупно 14,2 милијарде евра земљама Западног Балкана и Турској од 2021. до 2027.године.


Средствима ИПА III могу се суфинансирати пројекти из области транспорта, енергије, животне околине, подршке развоју приватног сектора и пољопривреде, реформе правосуђа и борбе против коруције.Да би их реализовала свака земља корисница мора имати ефикасан систем. БиХ има тзв. привремену структуру тј. консултативни форум у којем учествују све надлежне институције за израду одређеног пројектног приједлога.
Мартина Трогрлић, портпаролка Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине изјавила је да је потребно је се институције у БиХ договоре о структури унутар БиХ која ће бити задужена за ефикасно кориштење претприступне помоћи, што укључује различите функције које подразумијевају и Одјел за припреме пројектних приједлога.
-Ријеч је о оперативној структури како је дефинисала Европска комисија,а притом је потребно уважити улогу коју има ДИПАК (Тијело за координацију претприступне помоћи).
У односу на претходни инструмент претприступне помоћи, ИПА III има неколико карактеристика. Свим корисницима је на располагању исти износ новца тј. нема унапријед одређених новчаних средства распоређених по државама.То би могло повећати њихову конкуренцију, а код нас указати на значај постизања политичког компромиса о систему за кориштење бесповратних средстава ЕУ.

- Основна активност која се сада проводи је успостављање модела за реализацију ИПА III, изјавио је Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Министар Клокић је нагласио да Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу РС активно учествује у изради овог модела јер је то један од основних услова за примјену и реализацију ИПА III.
- Република Српска инсистира на томе да координирајући ниво у оквиру овог модела буде координирајућа радна група, рекао је министар Клокић.
Европска комисија се при оцијени пројектних приједлога води са два критерија- релевантност и критериј зрелости пројектног приједлога. Релевантност је повезана са постојањем стратешких докумената.
- Као и до сада секторске стратегије остају кључне за припрему БиХ за стратешки оквир ИПА III и приједлоге за финансирање из фондова,изјавио је Фердинанд Кениг, шеф Одјела за комуникације Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини. Цијелодржавне стратегије још увијек недостају у бројним областима као што су образовање, запошљавање, управљање јавним финансијама и развој приватног сектора.
-Постојеће стратегије у осталим областима ускоро истичу или су недавно истекле.Владавина права је примјер гдје су потребне ревизије стратегија,закључио је Кениг.
Босна и Херцеговина једина у региону процес не води самостално.Из претходног ИПА II инструмента остварила је 530 милиона евра док је, на примјер, Србија реализовала више од милијарду и по евра.
ТВ репортажа
Радио репортажа