latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 19/06/2021 | 21:57

ЕУ фондови за конкурентну и иновативну економију (ВИДЕО/АУДИО)

Средствима из фондова и програма Европске уније у свим дијеловима БиХ финансирају се различити пројекти од запошљавања, предузетништва, инфраструктуре и пољопривреде до науке и културе. Сада су на располагању и додатна финансијска средства за опоравак привреде од посљедица пандемије Цовид 19. У оквиру програма ЕУ4 Бусинесс више од 4,2 милиона евра бесповратних средстава додијељено је за пројекте који подржавају развој конкурентности у извозно-оријентисаним секторима те за пројекте који побољшавају иновативне капацитете микро, малих и средњих предузећа.Колико су фондови ЕУ доступни привредним друштвима и каква су искуства корисника?


Kомпанија "Тикт Мануфактура" из Градишке бави се машинском обрадом метала, израдом прототипова и дијелова за машинску и ауто индустрију у сектору тркаћих аутомобила.Комплетну производњу извози на тржиште Европске уније,највише у Нјемачку. Готово сви процеси су дигитализовани.Уз подршку ЕУ уводи роботизацију у производњу.
- Кроз пројекат ЕУ4Бусинесс ми смо добили могућност да можемо развити нашу роботску ћелију.Сада развијамо прву, а сљедеће све су наши производи које ћемо сами радити, изјавио је Крешимир Бодрожић, директор компаније "Тикт Мануфактура" из Градишке.
Бодрожић наводи да ће компанија купити одређене компоненте попут роботске руке.
-Планирамо у идуће двије године све једну по једну машину роботизовати у том смјеру, најавио је Бодрожић.
Поред повећања продуктивности и ефикасности и радници ће стећи високе квалификације.
- Ми ћемо имати боље квалификоване раднике који ће примати веће плате, биће задовољнији својим радним мјестом овдје и неће жељети да мијењају посао нити ће размишљати о одласку из државе, прецизирао је директор компаније "Тикт Мануфакутура" из Градишке.

Градишка је међу успјешним локалним самоуправама у погледу кориштења средстава европских фондова са више од 60 одобрених пројеката градске развојне агенције и око 6 милиона марака за развој привреде и других области.
-Тренутно у Градишци имамо 10-так пројеката који се финансирају и тренутно имплементирају средствима ЕУ и међународних донатора.То нису само пројекти које имплементира град већ и пројекти које имплементира привреда. Све је веће интересовање за кориштење средстава из ЕУ фондова, оцијенио је Богдан Вицановић, директор Развојне агенције Градишка.
Вицановић процјењује да у овом тренутку нема довољно оспособљених стручњака за израду пројеката и додаје да да је тај проблем препознат и да Развојна агенција Градишка ради на развоју и јачању људских потенцијала.
Повећано интересовање за информисање о могућностима као и условима за добијање, посебно бесповратних средства за модернизацију производних процеса, још увијек не прате капацитети фирми јер је релативно мало привредних друштава која самостално раде припрему и провођење пројектних приједлога.
Привредна комора Републике Српске је веома активна на овом пољу и редовно информише привредна друштва о свим програмима помоћи који су на располагању, пружа савјетодавне услуге за припрему и имплементацију пројектних приједлога. Такође, Привредна комора Републике Српске проводи различите врсте обука.
- Имамо 12 различитих програма подршке које реализујемо са нашим привредним друштвима. Можемо рећи је да је све већи интерес привредних друштава да унаприједе своје капацитете, изјавила је Оливера Радић, руководилац Центра за макроекономију, унапрјеђење пословања и бонитете Привредне коморе Републике Српске.
Поред кадровских претпоставки, успјешност кориштења новца из фондова Европске уније, зависи и од других фактора попут кључних стратешких докумената, ефикасности локалних јединица и њихове администрације.

ТВ репортажа

Радио репортажа 

 

ФОНДОВИ ЕУ У БиХ - послушајте емисију "ЕУ и ми" на програму Радија РС (АУДИО)


Европска унија је највећи трговински партнер и инвеститор и највећи појединачни донатор у БиХ у коју је уложила преко 3,5 милијарде евра од 1996.године. Средствима из фондова и програма Европске уније у свим дијеловима земље финансирају се различити пројекти од запошљавања, предузетништва, инфраструктуре ипољопривреде до науке и културе. Сада су на располагању и додатна финансијска средства за опоравак од пандемије болести Covid 19 која је изазвала велике посљедице, прије свега на економске токове у читавом свијету  и код нас.


О економском контексту, о фондовима Европске уније, врстама финансијске подршке, доступности и
искориштености бесповратних средства, зајмова, гаранција, пројектима и искуствима корисника говоре гости емисије: ОЛИВЕРА РАДИЋ, руководилац Центра за макроекономију, унапријеђење пословања и бонитете Привредне коморе Републике Српске, ЕНЕС ПЕХЛИЋ директор компаније  Cromex из Приједора и БОГДАН ВИЦАНОВИЋ директор Развојне агенције Градишка.


Радио емисија