latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 26/06/2021 | 22:29

NCTS систем- царињење без папира од 1.јула у БиХ (ВИДЕО/АУДИО)

На граници Босне и Херцеговине првог јула 2021.године уводе се нова правила.Почиње електронско царињење робе или тзв. царина без папира. Овај корак напријед омогућује нови Закон о царинској политици БиХ који ступа на снагу првог јула 2021.године.

Шпедитери, извозници и увозници у БиХ од првог јула 2021. године царињење робе обављаће путем NCTS електронског система израђеног према техничким и функционалним стандардима Европске уније. Досадашњу процедуру пријављивања возила и робе на свакој граници замијениће електронска комуникација и размјена порука и података.

- Роба која крене, на примјер из Минхена,у оквиру једног провозног поступка може стићи у одредишну канцеларију у Босни и Херцеговини без додатних компликација на границама, објашњава Душанка Остојић, шеф Одсјека за интерну подршку Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

До сада је био случај да та роба дође до оне државе која већ користи NCTS систем и у том случају тај поступак је завршаван рецимо у Хрватској, а за Босну и Херцеговину је требало припремати додатне папире.
-Ово је један велики бенефит за пословну заједницу, за превознике као и за убрзање поступака на граници, оцијенила је Остојић.

Овим резултатима претходиле су законодавне припреме од 2015. године којима је омогућено да Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине добије надлежност за издавање дигиталног квалификованог потписа.Технички је систем финализиран уз финансијску подршку Европске уније.

- Ово у пракси значи, прије свега, да је УИО (Управа за индиректно опорезивање БиХ) прва државна институција која је добила сертификат или дозволу да издаје пословној заједници квалификовани дигитални потпис, изјавила је Свјетлана Перковић, помоћник директора Сектора за информационе технологије Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.
Перковић наводи да ће се сви документи који су били ручно потписивани, од сада потписивати електронски уз дигитални квалификовани потпис који издаје Управа за индиректно опорезивање БиХ.
Управа за индиректно опорезивање БиХ тиме стиче услов да постане чланица Конвенције о заједничком провозу на нивоу Европске уније. Ради се о систему који користе чланице Европске уније, али и Србија, Сјеверна Македонија и Турска као и земље ЕФТА - Швајцарска, Норвешка, Лихтенштајн и Исланд.
- Наш је задатак да кад кренемо 1. јула 2021. године са провозом на националном нивоу да у току годину дана испунимо још одређене услове који су пред нама и онда након годину дана постајемо дио провозног система Европске уније, рекла је Свјетлана Перковић, помоћник директора Сектора за информационе технологије Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине.

NCTS систем ће скратити вријеме задржавања на граници.Једном поднесена декларација прати цијели ток транспорта и у сваком тренутку се зна гдје се роба налази.


- Тиме се наш подсистем проширује и чини компатибилним са већим европским системом што ће, у сваком случају, убрзати сам процес на граници, учинити податке који се генеришу унутар тог система расположивим за царинску службу БиХ. С друге стране, поступци који се надовезују на царински надзор, односно на транзитни поступак ће бити ефикаснији и бржи, изјавио је Данијел Бањац, вођа смјене царинског терминала Градишка.

Управа за индиректно опорезивање БиХ припрема нове електронске услуге.Подношење увозних и извозних царинских пријава, ПДВ и акцизних пријава и разне захтјеве ће овјеравати дигиталним потписом од половине идуће године.Циљ је потпуни прелазак на беспапирно пословање са обвезницима индиректних пореза до краја 2022.године.

ТВ репортажа

Радио репортажа