latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 03/07/2021 | 21:49

Стратешким приступом до развоја одрживог туризма (ВИДЕО/АУДИО)

Туризам је најпогођенији сектор током пандемије корона вируса. Стратешким приступом развоју одрживог туризма, ова област би поново могла бити шанса за економски развој.Културно насљеђе је међу потенцијалима који могу да буду више искоришћени као туристички производ


Музеј Републике Српске у оквиру своје поставке посјетиоцима представља мотиве змијањског веза, првог културног добра из РС и БиХ које је UNESCO уврстио на листу нематеријалног културног насљеђа човјечанства 2014.године.Змијањски вез оставља траг и на модерном накиту намијењеном свим генерацијама којим бањалучанка Сања Бајић спаја традицију и ново доба.


- Мислим да сваки појединац треба радити на томе да даје неки мали допринос у очувању традиције.
Изабрала сам накит "Трагови" са аутентичним мотивима Змијањског веза да то буде мој мали удио у очувању традиције,iзјавила је Сања Бајић, ауторка традиционалног накита.


Накит са аутентичним мотивима Змијањског веза туристима је доступан у сувенирници Музеја Републике Српске.ЗаступљеностЗмијањског веза као туристичког производа могла би бити препознатљивија.


-На промоцији Змијањског веза требало би и даље радити укључујући све институције са Музејом Републике Српске, оцијенила је Сања Бајић ауторка традиционалног накита.


У Музеју Републике Српске препознају значај интеграције нематеријалног насљеђа и туризма као и улогу приближавања баштине младим генерацијама.


- Наше материјално и нематеријално насљеђе, које је јако богато у Републици Српској и Босни и Херцеговини, требамо приближити савременом човјеку, требамо приближити са свим оним аутентичним формама које са својом аутентичношћу оно садржи. Насљеђе треба представити на начин који ће бити близак младим људима, каже Данијела Ђукановић, музејски савјетник и етнолог Музеја Републике Српске.


Уз ову основу, на институцијама је да препознају потенцијал за привлачење туриста, који су прије пандемије Covid-a 19 трошили више од милијарду марака широм БиХ. Дефинисаним политикама могло би се доћи до помака како би сектор туризма био одрживији и организованији.


-Министарство трговине и туризма Републике Српске у складу са својим уставним надлежностима и законима припрема нову Стратегију развоја туризма РС од 2021. до 2027. године на принципима одрживог развоја, изјавила је Ирена Кисић Плавшић, начелница Одјељења за европске интеграције Министарства трговине и туризма Републике Српске.
- Планирамо у наредних пар мјесеци да донесемо ту Стратегију, да буде усвојена и да крене да се примјењује са свим својим плановима имплементације,најавила је Кисић Плавшић.


Очување традиције и обичаја одређених подручја, промоција урбаног и руралног туризма, промоција природних љепота пут је који може да води економском опоравку сектора туризма и укупне економије посебно имајући у виду посљедице које је ова област имала током здравствене кризе изазване пандемијом Covid-a 19.

ТВ репортажа

Радио репортажа