latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 17/07/2021 | 20:39

Пакет климатских мјера Европске уније (ВИДЕО/АУДИО)

Европска комисија усвојила је недавно пакет мјера како би главне политике ЕУ ускладила са циљем смањења емисије штетних гасова с ефектом стаклене баште.Емисија штетних гасова требало би да буде смањена за најмање 55 одсто до 2030. године у односу на ниво из 1990. како би Европа постала климатски неутралан континент до 2050. године.

 

Климатски пакет назван "Спремни за 55" представља велики законодавни искорак у борби против климатских промјена. Садржи низ приједлога који ће утицати на свакодневни живот грађана Уније, укључујући какве ће аутомобиле возити, како ће изоловати куће и станове, производити челик или управљати шумама и земљиштима.

- Економија заснована на фосилним горивима достигла је своје границе. Желимо да наредној генерацији оставимо здраву планету као и добре послове и раст који не штети нашој природи. Европски зелени договор је наша развојна стратегија која иде ка декарбонизованој економији,изјавила је Урсула фон дер Лајен предсједница Европске комисије.

На границама ЕУ ће се плаћати еколошки порез на извоз алуминијума, челика, цемента, ђубрива и производњу струје. ЕУ ће 2023. године увести тзв. CO2 таксу тј. механизам за гранично прилагођавање CO2 на увоз свих роба из земаља гдје се на производњу електричне енергије из фосилних горива ова такса не плаћа, као што је случај са БиХ. Новим механизмом би се ограничило такозвано "цурење угљен-диоскида", односно спречавање премјештања производње у земље са нижим трошковима производње.

- Постизање циљева Зеленог споразума неће бити могуће без преобликовања нашег енергетског система - ту се генерише већина наших емисија и ту се промјене морају прво догодити, да би се то омогућило негдје другдје. До 2050. године већина наше енергије мора долазити из обновљивих извора, појаснила је Кадри Симсон, европска комесарка за енергију.


У транспорту предстоје промјене. До 2050. године возила не би уопште требало да имају издувне гасове,а авиокомпаније треба да користе најмање 60 одсто одрживог горива умјесто керозина. Најављена је обавезна изградња мреже струјних бензинских пумпи као и обавезна штедња енергије изолацијом зграда јавне администрације, школа,болница.Нове зграде би требало да буду енергетски неутралне.


- Са наше три иницијативе за транспорт подржаћемо транзицију транспортног сектора у систем који ће бити заштићен од будућности. Створићемо тржиште за одржива алтернативна горива и технологије са ниским емисијама угљеника, истовремено успостављајући праву инфраструктуру која ће осигурати широку заступљеност возила и пловила са нула емисија,каже Адина Вален, европска комесарка за транспорт.


Климатски неутралне би требало да постану и пољопривреда и дрвна индустрија. Нове мјере предвиђају да за сваку тону CO2 коју емитују, кроз дрвеће или друге биљке вежу другу тону CO2.

ТВ репортажа

Радио репортажа