latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 31/07/2021 | 20:07

Улагања ЕУ у развој одрживог туризма у БиХ (ВИДЕО/АУДИО)

Европска унија подржава развој одрживог туризма у БиХ и наставља улагања у овај сектор. Фонд од 2 милиона марака бесповратних средстава доступан је у оквиру пројекта "ЕУ за опоравак бизниса" Европске уније и Владе Њемачке. Пријава пројеката на објављени јавни позив траје до 20. августа.

Програм EU4Business вриједан је 15 милиона евра. У току је провођење 82 пројекта. До сада је додијељено укупно 9 милиона и 700 хиљада евра бесповратних средстава од којих више од милион и 600 хиљада евра за развој туризма. Новим позивом предузећима и туристичким оператерима доступно је додатних милион евра бесповратних средстава за мјере опоравка туризма.

- Заједно са Владом Њемачке, Европска унија ће инвестирати путем овог јавног позива милион евра у руралне дестинације које нуде сигурно окружење за туристе у вријеме ковида и имају потенцијал да постану узори за развој зеленог туризма у Босни и Херцеговини, изјавио је Николас Бизел, шеф Секције операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе Делегације Европске уније у БиХ.
"Зелена дестинација у долини горњег тока Сане и Пливе" пројекат је од 240 хиљада евра који се већ реализује у Мркоњић Граду, Шипову и Рибнику у којима развијају нову еко-туристичку и дестинацију туризма на отвореном дуж руте Via Dinarica. Циљ је повећати конкурентност локалног туризма и креирати и промовисати нове туристичке пакете.

- Улаже се јако пуно у додатну инфраструктуру у селу Пецка.Ту су нови мостови према изворима Сане,мост на Корани, ради се Пецка Еxperience парк, игралиште за дјецу,бајк парк,памп трацк, болдер за пењање, амфитеатар, надстрешнице, нови смјерови на пењалиштима и слично.Ове године се баш значајно улаже у село Пецка, појашњава Боро Марић, водитељ Центра за посјетиоце Пецка.

Уз баланс између потребе за економским растом и очувањем природних ресурса развојни циљ је постићи одрживост овог подручја пружањем могућности за запошљавање као и повезивање туристичког садржаја и доживљаја у природи.

- То је изузетно значајан пројекат не само за општину Мркоњић Град ,већ за све општине које се наслањају на нашу општину и за све путнике намјернике који своје уточиште налазе у тако дивним предјелима.У наредном периоду се планира ово подручје прогласити заштићеним како би га сачували од даљег пропадања,најавио је Драган Вођевић, начелник општине Мркоњић Град.


Иако је учешће туризма у БДП-у у БиХ око 10 одсто недостаје стратешки оквир како би потенцијали попут природе, ријека, планина,богате културно-историјске баштине могли привући више туриста. Много тога се још мора урадити, а посебно на изради Стратегије туризма на нивоу цијеле земље, која ће омогућити кориштење средстава Европске уније за овај сектор, наглашено је и на недавној конференцији о туризму у организацији Делегације ЕУ на којој су се ентитетски министри туризма обавезали да ће успоставити стратешки оквир до краја ове године.

ТВ репортажа

Радио репортажа